13. Aprila 2023.

Vlada Srbije: Priština da prekine kršenje sporazuma i formira ZSO

Zaključke je saopštio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji.

Vučić je naveo da se prvim zaključkom traži i da Priština odmah postupi po svemu dogovorenom iz dijaloga.

U skladu s time srpski pregovarački tim se ovlašćuje da nastavi da traži kompromisno rješenje, a u slučaju da se odbije, srpska strana će uzvratiti snažnim političkim mjerama.

– Mi ćemo na arbitraran način preuzimati mere protiv onih koji imaju RKS tablice u skladu sa zaključcima koje donesu organi Srbije – pročitao je Vučić.

U drugoj tački zahtjeva se hitno formiranje Zajednice srpskih opština i ističe da je njeno formiranje glavni preduslov za dalje pregovore u dijalogu Beograda i Prištine i uslov za povratak Srba u prištinske institucije.

U tački tri ističe se da se albanske policijske snage protivpravno nalaze na sjeveru Kosova i Metohije gdje brutalno terorišu Srbe, a svi predstavnici međunarodne zajednice su upoznati sa time.

– Mi ćemo od današnjeg dana na svakom mjestu tražiti povlačenje tih jedinica  -rekao je Vučić.

U tački četiri navodi se da država Srbija nije učestvovala u donošenju odluke o neučestvovanju na izborima, ali da nikada neće ići protiv svog naroda, protiv Srpske liste i da podržava njihovu odluku o izborima na sjeveru Kosova i Metohije.

Vučić je naveo da tačka pet predviđa da će Srbija preduzimati sve zakonske mjere kako bi osigurala prava svog naroda na Kosovu i Metohiji, što se tiče i socijalnog opstanka, a davanja će biti povećana.

Ove odredbe su obavezujuće za sve članove Vlade.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas se sa članovima Vlade Srbije u Raški sastao sa Srbima sa Kosova i Metohije, a sastanak je bio zakazan nakon što je kosovska policija pucala na Srbina Milana Јovanovića i održanog protesta povodom tog napada.

Prethodno Vučić je poručio da neće dopustiti da Priština provede namjeru proterivanja našeg življa.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare