20. Juna 2023.

Vlada RS pripremila izmjene po kojima se više neće objavljivati Šmitove odluke

Vlada Republike Srpske je danas na šestoj posebnoj sjednici u Banjaluci, dala Mišljenje na Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, po hitnom postupku, gdje su naveli da je ovaj prijedlog u skladu sa Ustavom, pravnim sistemom i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa Republike Srpske.

Naime, Vlada Srpske razmotrila je ovaj Prijedlog, koji su u skupštinsku proceduru, uputili narodni poslanici u Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), po hitnom postupku, a kojoj bi sutra trebali da raspravljaju poslanici najvišeg zakonodavnog tijela Srpske.

Kako su saopštili, Ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u odredbama Amandmana XXXII tačka 4) na član 68. Ustava RS, prema kojem Republika uređuje i obezbjeđuje ustavnost i zakonitost i u članu 70. stav 1. tačka 2. Ustava RS, prema kojem Narodna skupština donosi zakone, druge propise i opšte akte. “Članom 109. stav 2. Ustava Republike Srpske propisano je da se zakoni, drugi propisi i opšti akti, prije stupanja na snagu objavljuju u odgovarajućem službenom glasilu. Takođe, u preambuli Ustava izražena je jasna opredjeljenost RS za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH, dok je u članu 5. Ustava izričito utvrđeno da se ustavno uređenje Republike, između ostalog, temelji na garantovanju i zaštiti ljudskih sloboda i prava u skladu sa međunarodnim standardima i vladavini prava”, navode iz Vlade RS.

Kako navode, važećim Zakonom o objavljivanju zakona i drugih propisa RS  uređen je način objavljivanja zakona, drugih propisa i opštih akata u službenom glasilu RS, kao i osnivanje, status i upravljanje Službenim glasnikom RS te dodaju da se predloženom izmjenom ovog zakona briše se odredba koja propisuje da će se u “Službenom glasniku Republike Srpske” objavljivati propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik za BiH.

“Predlagač Zakona, obrazlažući razloge za donošenje, u skladu sa članom 41. stav 1. tačka 5) Pravila za izradu zakona i drugih propisa RS, navodi da, s obzirom na to da gospodin Kristijan Šmit nije imenovan u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH, koji predviđa, između ostalog, da visoki predstavnik ‘treba biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija’, ne može se smatrati visokim predstavnikom u BiH, te se predlaže da se propisi i drugi akti koje donosi ne objavljuju u ‘Službenom glasniku Republike Srpske’, kazali su iz Vlade RS.

Kada su u pitanju razlozi za donošenje zakona po hitnom postupku, predlagač shodno članu 213. Poslovnika NSRS, navodi da s obzirom na to da imenovanje visokog predstavnika nije izvršeno u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH, odluke koje donosi ne mogu da se objavljuju u službenom glasilu, egzistiraju u pravnom sistemu i proizvode pravne posljedice, zbog čega je predmetni zakon potrebno donijeti u hitnoj proceduri.

“Nakon uvida u propise Evropske unije i analize odredaba Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, po hitnom postupku, nisu ustanovljeni obavezujući sekundarni izvori prava EU koji su relevantni za predmet regulisanja dostavljenog prijedloga. Zbog toga u Izjavi o usklađenosti stoji ocjena ‘Neprimjenjivo'”, zaključili su u Vladi RS.

Podsjećamo da Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita za viskokog predstavnika u BiH jer, kako ističu, njegovo imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN-a.

nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare