10. Jula 2023.

Vlada proglasila vanredno stanje u Semberiji

Vlada Republike Srpske, na telefonskoj sjednici zbog svinjske kuge, proglasila je vanrednu situaciju na području Semberije.

“Ministarstvo razmišlja o proglašenju vanrednog stanja, ali to je odluka koju donosi Vlada na osnovu utvrđenih okolnosti. Ne kažem sada da će to biti danas ili sutra, i da li za cijelu Srpsku ili samo pogođeni dio, ali svakako ćemo se oglasiti o tome”, rekao je Minić, koji dodaje da se sva materijalna i tehnička sredstva moraju staviti na raspolaganje kako bi se zaustavilo širenje afričke kuge.

“Iz Gradske uprave Bijeljina nam je tek rano u ponedjeljak stigao dopis u kome priznaju da nisu u mogućnosti da sa svojim resursima izvrše sve ono što bi trebalo. To je jedan ogroman propust, ne želimo da politizujemo, već da sa lokalnom zajednicom imamo partnera kako bismo iskoordinisali sve biosigurnosne mjere koje treba da budu preduzete”, pojasnio je Minić.

A iz Bijeljine je ubrzo stigao odgovor. U ovom gradu u utorak će biti proglašena vanredna situacija, poručio je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

“Na području grada Bijeljina će biti proglašena vanredna situacija zbog pojave afričke kuge svinja. Zaključno sa nedjeljom, u Bijeljini je eutanazirano 2.400 svinja, a danas se u Srednjem Magnojeviću sprovodi eutanazija na farmi sa više od 800 svinja”, rekao je Petrović, te dodao da se u ovom slučaju radi o milionskoj šteti.

“Zahtjevi za nadoknadu štete od danas (ponedjeljak) predaju se u gradskom Odjeljenju za poljoprivredu”, kazao je Petrović.

Na ovo resorni ministar Minić odgovara:

“Nije njegova obaveza ni pravo da poziva građane da počnu podnositi zahtjeve za naknadu štete njemu. To je klasična politizacija. Ima odluka Vlade iz 2019. godine da teret troškova uginuća životinja i eutanaziju od afričke kuge snosi Vlada iz Fonda solidarnosti. Mi ćemo to rješavati”, naglasio je Minić.

Podsjetimo, afrička kuga svinja potvrđena je na 64 imanja u Srpskoj. Na području Brčko distrikta registrovano je 19 imanja na kojima je otkrivena afrička kuga svinja, a eutanazirano je 355 zaraženih životinja.

Istovremeno, Kina je zabranila uvoz domaćih i divljih svinja direktno ili indirektno iz BiH i Hrvatske, a u dva saopštenja koja je objavila kineska Uprava carina se navodi da će sve domaće i divlje svinje koje uđu u Kinu biti vraćene ili uništene.  

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare