5. Juna 2023.

Vještačka inteligencija u maju obrisala 4.000 radnih mjesta

Veštačka inteligencija je već počela da zamenjuje ljude na radnim mestima. Prema podacima izveštaja firme CG&C, veštačka inteligencija je u Americi obrisala skoro 4.000 radnih mesta samo prošlog meseca.

Izveštaj je objavljen prošle nedelje, i u njemu se navodi da je tokom maja meseca otpušteno preko 80.000 radnika – što je skok od 20% u odnosu na april i skoro četiri puta više u odnosu na isti period prošle godine. Od svih otpuštanja, veštačka inteligencija je odgovorna za 3.900, odnosno oko 5% svih izgubljenih radnih mesta, što je čini sedmim najvećim uzrokom gubitka zaposlenja u maju u Americi.

Otpuštanja dolaze u trenutku kada sve više kompanija bez oklevanja usvaja napredne AI sisteme kako bi automatizovali niz zadataka – uključujući i kreativni rad, kao što je pisanje, ali i administrativne i kancelarijske poslove. Bloomberg Intelligence očekuje da će AI industrija porasti na više od bilion dolara (američki trilion), zahvaljući pre svega revoluciji koju je sa sobom doneo ChatGPT kompanije OpenAI.

Ovo je prvi put da je veštačka inteligencija uključena u izveštaj firme Challenger, ali ne i prvi put da je ova tehnologija privukla pažnju medija zbog zamenjivanja ljudi na radnim mestima.

Analitičari ističu da, kao i prethodne tehnologije koje su zamenile ljudske radnike, generativna AI već stvara nova radna mesta, te da je ova industrija koja se brzo razvija tek na početku.

Izvor: benchmark

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare