5. Oktobra 2023.

“Vještačka inteligencija će prestići ljudsku za 10 godina”

Opšta vještačka inteligencija (AGI) će za 10 godina prestići ljudsku inteligenciju u skoro svim oblastima, smatra CEO japanske investicione korporacije SoftBank, Masajoši Son.

“Pogrešno je reći da veštačka inteligencija ne može biti pametnija od ljudi jer su je stvorili ljudi. Ona sada samostalno uči, samostalno se obučava i samostalno zaključuje, baš kao i ljudska bića”, naglasio je Son, prenosi CNN.

Govoreći na korporativnoj konferenciji SoftBank Vorld, on je prognozirao da će AGI u budućnosti biti deset puta inteligentnija od zbira celokupne ljudske inteligencije.

Son je i ranijih godina govorio o potencijalu AGI, obično koristeći termin “singularnost”, da transformiše poslovanje i društvo, ali ovo je prvi put da je dao vremenski okvir za razvoj veštačke inteligencije.

Izvršni direktor SoftBank je sklon radikalnim tvrdnjama o transformativnom uticaju novih tehnologija. Njegova predviđanja o mobilnom internetu su se u velikoj meri potvrdila, dok ona o Internetu stvari (IoT) nisu.

Kako navodi portal Tech Target, opšta veštačka inteligencija (AGI) je tip veštačke inteligencije dizajniran da obavlja bilo koji intelektualni zadatak koji čovek može da obavi. AGI takođe može da sama nađe rešenje kada se suoči sa nepoznatim zadatkom.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare