Vitamin E je esencijalni nutrijent koji igra važnu ulogu u mnogim funkcijama u telu i zdravlju ljudi, a određene namirnice ga sadrže.
Ovaj vitamin je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Pored toga, vitamin E igra ključnu ulogu u imunološkom sistemu, regulaciji upale, zgrušavanju krvi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.
Takođe je esencijalni nutrijent, što znači da ga telo ne proizvodi i da ga morate unositi kroz ishranu. Međutim, važno je napomenuti da prekomerni dodaci ishrani s ovim vitaminom mogu dovesti do srčanih tegoba, pa je izuzetno važno kako i koliko ga koristite.
Neka istraživanja sugerišu da vitamin E može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti regulacijom krvnog pritiska i smanjenjem upale.
Kao snažan antioksidans, vitamin E je esencijalni nutrijent potreban za optimalno zdravlje.
Ovaj vitamin se nalazi u širokom spektru namirnica, uključujući ulje lešnika, avokado, spanać, losos i pire od bundeve, što ga čini lakim za uključivanje u vašu ishranu kao deo zdravog i uravnoteženog načina života. U nastavku vam predstavljamo neke od namirnica bogatih vitaminom E.
Orasi
Orasi su odličan izvor vitamina E, kao i drugih hranljivih materija kao što su omega-3 masne kiseline i antioksidansi.
Postoji mnogo načina da uključite orašaste plodove u svoju ishranu. Možete ih jesti sirove, pečene, dodati u salate, žitarice ili smutije. Međutim, važno je da ih jedete umereno zbog njihove visoke kalorijske vrednosti.
Suncokret
Seme suncokreta je još jedan odličan izvor vitamina E i može se jesti kao užina ili kao dodatak raznim jelima. Savršeni su za mešanje u grickalice kao što su granola ili miks – ili ako žudite za nečim slanim, svoju omiljenu salatu takođe možete posuti semenkama suncokreta ili ih pomešati s grčkim jogurtom, kao što stručnjaci predlažu.
Zeleno lisnato povrće
Povrće poput spanaća, kelja i blitve takođe sadrži vitamin E, zajedno s drugim važnim hranljivim sastojcima poput vitamina A i K.
Avokado
Ova voćna superhrana nije samo bogata zdravim mastima već i vitaminom E, koji podržava zdravlje kože i imunološkog sistema.
Vitamin E u avokadu deluje kao moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Ova zaštita može pomoći u prevenciji raznih bolesti i održavanju opšteg zdravlja.
Mahunarke
Grašak, sočivo i leblebija su mahunarke bogate vitaminom E i lako se mogu dodati raznim jelima.