20. Januara 2023.

Visoki vodostaji na svim većim rijekama u Republici Srpskoj

Na vodomjernoj stanici Delibašino selo zabilježen je vodostaj rijeke Vrbas od 302 centimetra, što je vrijedost za dva centimetra veća od kote redovne odbrane od poplava, navodi se u saopštenju.

Na vodomjernoj stanici u Prijedoru zabilježen je vodostaj rijeke Sane od 429 centimetara, što je vrijednost za devet centimetara veća od kote redovne odbrane od poplava.

Na vodomjernoj stanici Radalj u Republici Srbiji zabilježen je vodostaj rijeke Drine od 504 centimetra, što je vrijednost za četiri centimetra veća od kote vanredne odbrane od poplava. Zbog toga je ?avna ustanova “Vode Srpske” proglasila mjere vanredne odbrane od poplava na području Semberije – Sektor 1.

Na ostalim mjernim stanicama vodostaji rijeka u petak ujutro bili su ispod kote redovne odbrane od poplava.

Prema prognoznim modelima, tokom vikenda očekuje se zadržavanje povišenih vodostaja na većim rijekama u Republici Srpskoj, ali sa tendencijom stagnacije na svim većim vodotocima osim rijeke Save, navodi se u saopštenju.

Tokom vikenda se očekuje blagi porast vodostaja rijeke Save sa mogućnošću dostizanja kote redovne odbrane od poplava na vodomjernoj stanici ?asenovac u Republici Hrvatskoj, nakon čega bi uslijedilo opadanje vodostaja rijeke Save.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare