12. Jula 2023.

Više zemljotresa u Srbiji: Najjači potres noćas bio u Kosovskoj Mitrovici

Kragujevac je i sinoć pogodio zemljotres, i građani su ga osetili. Bio je jačine 3,8 stepena po Rihteru.

U Srbiji su jutros zabeleženi novi potresi, a kako je navedeno na sajtu Seizmološkog zavoda Srbije tresla se Kosovska Mitrovica, Kruševac i opet Kragujevac.

Zemljotres u Kosovskoj Mitrovici se dogodio dva i po sata iza ponoći a bio je jačine 2, 6 stepeni po Rihteru.

Tokom noći opet se tresao i Kragujevac oko 2, 30 sati, takođe, i bio je jačine 1, 6 stepeni po Rihteru, a pogodio je nešto jači i Kruševac jutros oko 6.30 sati, a bio je 1,7 stepena po Rihteru.

Kragujevac je i sinoć pogodio zemljotres, i građani su ga osetili. Bio je jačine 3,8 stepena po Rihteru. Potres se dogodio u 19.25 časova.

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović izjavio je da nije pričinjena materijalna šteta na objektima u Kragujevcu nakon zemljotresa koji je registrovan u regionu tog grada.

“Štete na objektima nema. Za sada operativni centar nije dobio ni jednu prijavu štete i nisu intervenisali pripadnici Sektora za vanredne situacije, a ni naši vatrogasci spasioci”, rekao je Kočović za Tanjug.

Sektor za vanredne situacije MUP-a savetuje građane da ne paniče, ne pokušavaju da beže, već da se spuste na pod, sklupčaju i zaštite glavu.

Ukoliko se nalazite unutar kuće za vreme zemljotresa, potrebno je naći zaklon na bezbednim mestima, kao što su dovratnici, noseći zidovi, mesto ispod stola, čvrstog nameštaja. Potrebno je da pokrijete lice i glavu rukama i sklonite se u ugao unutrašnjih zidova prostorije. Tu treba ostati dok potres traje.

Potrebno je udaljiti se od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata i bilo čega što može da padne, poput lustera ili polica. Ukoliko ste u krevetu, spustite se pored kreveta i zaštitite glavu. Treba ostati u kući dok potres ne prestane i dok ne bude bezbedno da se izađe. Najviše povreda nastaje kad ljudi pokušavaju da izađu iz zgrade za vreme potresa.

Sve dok zemljotres traje, treba izbegavati stepeništa i liftove koje ne treba koristiti. Ne treba izlaziti na terasu ili balkon, niti držati police iznad kreveta. Ukoliko ste u blizini visoke zgrade ili unutar nje, sklonite se od stakla i spoljnih zidova.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare