7. Juna 2023.

Više od hiljadu ljudi evakuisano nakon urušavanja Kahovke, iscurila nafta

Napad na branu osudili su Evropska unija, NATO i SAD. Pozivaju Moskvu na odgovornost.

Vodostaj u Novoj Kahovki počeo je da opada jutros, nakon jučerašnjeg porasta zbog urušavanja brane, saopšteno je iz lokalne administracije koju je postavila Moskva, prenosi Rojters.

“Nivo vode na prethodno poplavljenim ulicama Nove Kahovke počeo je da opada”, navele su lokalne vlasti na Telegramu.

Velika brana Nova Kahovka uništena je juče tokom granatiranja, a voda se izlila i poplavila okolno područje. Proglašeno je vanredno stanje, a stanovništvo se evakuiše, prenosi RTS.

Ruski zvaničnici tvrde da je Ukrajina izvela sabotažu na brani Kahovka kako bi odvratila pažnju od neuspjele kontraofanzive i kako bi Krimu uskratila vodosnabdjevanje.

Kijev je, sa druge strane, optužio Rusiju da su njene snage iznutra digle u vazduh branu hidroelektrane Kahovka na jugu Ukrajine.

“Danas su ruski teroristi izveli unutrašnju detonaciju struktura hidroelektrane Kahovka. Oko 80 naselja je u zoni poplava”, naveo je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski na Telegramu.

Članovi Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine izjavili su da se najmanje 150 metričkih tona motornog ulja izlilo u Dnjepar i da postoji rizik od daljeg curenja više od 300 metričkih tona.

Napad na branu osudili su Evropska unija i NATO. Pozivaju Moskvu na odgovornost. Najavljuju pomoć Ukrajini dok god to bude potrebno.

Bijela kuća ispituje navode da je Rusija granatirala HE Kahovka.

Istovremeno se nastavljaju borbe na frontu širom Ukrajine. Moskva tvrdi da su ruski vojnici zaustavili pokušaj dugo najavljivane ukrajinske ofanzive na više pravaca.

Vlasti u Kijevu, sa druge strane, saopštavaju da su sistemi protivvazdušne odbrane oborili više od 20 krstarećih projektila.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare