5. Septembra 2023.

Više od 500.000 ljudi traži azil u Evropi – skoro trećina u Nemačkoj

Najveći udeo, oko 30 odsto, zahteva za azil podnetih do kraja juna bilo je u Nemačkoj.

Agencija za azil Evropske unije nastavlja da beleži sve veći broj zahteva za pružanje utočišta. 

U EU, Norveškoj i Švajcarskoj u prvih šest meseci ove godine registrovano je više od pola miliona zahteva za azil. Prema podacima koje je u utorak objavila Agencija EU za azil (EUAA), bilo je 519.414 zahteva, 28 odsto više nego u istom periodu prošle godine, prenosi “Špigl”.

Najveći udeo, oko 30 odsto, zahteva za azil podnetih do kraja juna bilo je u Nemačkoj. U apsolutnom zbiru, ovo je više nego dvostruko veći broj od prijava primljenih u Francuskoj i Španiji.

Najveći broj od 2016.

Prema EUAA, ovo su najveće polugodišnje brojke od 2015. i 2016. Tada je u 29 zemalja primljeno oko 1,3 miliona zahteva za azil kao rezultat građanskog rata u Siriji 2015. U 2022. godini podneto je 994.945 prijava. 

Agencija za azil je dalje saopštila da bi, s obzirom na trenutne trendove, “broj zahteva za azil mogao da premaši milion do kraja godine”. Prema ovome, najviše zahteva za azil u prvoj polovini 2023. podneli su azilanti iz Sirije, Avganistana, Venecuele, Turske i Kolumbije. Oni su činili ukupno oko 44 posto aplikacija.

Ukrajinske izbeglice imaju poseban status

Brojne evropske zemlje su “pod pritiskom” prilikom obrade zahteva za azil, piše EUAA. Broj zahteva za azil koji čekaju odluku porastao je za 34 odsto u odnosu na 2022. godinu. Odobreno je oko 41 odsto obrađenih prijava.

Oko četiri miliona Ukrajinaca nisu među tražiocima azila. Oni imaju poseban status zaštite u okviru EU.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare