7. Novembra 2023.

Više od 30.000 bronzanih rimskih novčića pronađeno kod obale Sardinije

Više od 30.000 bronzanih novčića koji datiraju iz četvrtog veka prije nove ere pronađeno je kod obale Sardinije, što je jedno od najvažnijih numizmatičkih otkrića poslednjih godina.

Novčiće je pronašao ronilac koji je otkrio ”komadiće metala” u plitkoj vodi u blizini grada Arčazena, a ispostavilo se da su to folisi, odnosno rimski bronzani ili bakarni novčići koji su se nakon podele Rima koristili i kao valuta u Vizantiji, preneo je Si-En-En.

Na osnovu njihove zajedničke mase, italijansko Ministarstvo kulture je saopštilo da je pronađeno imeđu 30.000 i 50.000 novčića, kao i da su svi novčići ”izvanredno dobro očuvani”, pošto je samo četiri novčića oštećeno, ali su i pored toga čitljivi.

Kovanice datiraju iz perioda od 324. do 340. godine prije nove ere, a proizvele su ih kovnice novca širom Rimskog carstva.

– ‘Pronalazak naglašava bogatstvo i važnost arheološkog nasljeđa koje naše morsko dno, kojim su prolazili ljudi i roba tokom čitave istorije, i dalje čuva – rekao je generalni direktor Ministarstva za lokalna arheološka i umjetnička pitanja Luiđi La Roka.

Ministarstvo kulture je saopštilo da bi lokacija na kojoj su novčići pronađeni mogla, teoretski, da krije olupinu broda, pošto su u blizini takođe pronađeni i zidovi amfora afričke i istočne proizvodnje, to jest visoki rimski ili grčki vrčevi sa uskim grlom sa dvije drške.

– ‘Blago pronađeno u vodama Arzačene predstavlja jedno od najvažnijih numizmatičkih nalaza posljednjih godina. Ovaj region ima izuzetno nasljeđe, ali je ono veoma krhko, stalno ugroženo zbog prirodnih pojava i ljudskim delovanjem – rekao je La Roka.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare