2. Marta 2024.

Više nećemo morati da resetujemo računar nakon ažuriranja Windowsa

Microsoft planira u sledećoj verziji Windowsa 11, 24H2, omogući lakše redovno ažuriranje operativnog sistema, bez potrebe za čekanjem da se OS ponovno podigne.

Od postojanja Windowsa, svako njihovo značajnije ažuriranje popraćeno je neizostavnim resetovanjem računara, što planiranim što neplaniranim, a ovo poslednje posebno iritira korisnike.

Microsoft je zato u poslednjim verzijama OS-a omogućio određivanje “aktivnih sati”, odnosno vremena kada nije poželjno obaviti prinudno resetovanje nakon nadogradnje, a uskoro bi i s tim mogao u potpunosti da se oprosti.

“Hot patching”

Naime, u najnovijoj developerskoj preview verziji (Windows 11 Insider Preview Build 26058) počeli su da testiraju opciju nadogradnje Windowsa koja ne zahteva resetovanje. Ažuriranje sistema po principu “hot patching” već se koristi na određenim verzijama Windows Servera i Xbox-u. Ista stvar uskoro bi, dakle, mogla da zaživi i na Windowsu 11.

Windows Central navodi da je plan Microsofta da opciju ažuriranja bez ponovnog pokretanja računara omogućiti pre svega za redovne mesečne nadogradnje i one bezbednosnog karaktera. Veće nadogradnje OS-a i dalje bi mogle da zahtevaju resetovanje, kao i mesečne nadogradnje puštene u distribuciju u januaru, aprilu, julu i oktobru – dakle, oni koji žele što ređe da resetuju računare moraće to učiniti barem jednom u tri meseca. Ako testiranje opcije bude uspešno, očekuje se da se ona pojavi za sve korisnike u stabilnoj nadogradnji na verziju 24H2, kasnije ove godine.

Ostala poboljšanja

Ista ova insajderska verzija Windowsa donosi i poboljšanja za Copilot. On će ubuduće moći da upravlja brojnim funkcijama Windowsa – moći ćete da, na primer, tražite da promeni neko od podešavanja, isprazni recycle bin, pokaže vam sistemske informacije i slično.

Softver za automatizaciju Power Automate takođe će dobiti svoj plug-in za Copilot, stvarajući tako još moćniji alat za automatizaciju repetitivnih zadataka u Windowsu.

Tu je i nekoliko vizuelnih nadogradnji i manjih iterativnih unapređenja korisničkog interfejsa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare