25. Aprila 2024.

“Vihor” krajem aprila slijeće u Ujedinjene Arapske Emirate

Savremeno opremljena borbena vozila “vihor”, koja su proizvedena u Bratuncu, krajem aprila će biti isporučena u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), potvrđeno je “Nezavisnim novinama”.

Ova borbena vozila su predstavljena u septembru prošle godine na Beogradskom sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner 2023”, te su nakon toga ponuđena na međunarodnom tržištu.

Do sada je ovo vozilo nove generacije, koje je staro manje od godinu dana, koristilo samo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Vozila su prošla sve testove u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ) MUP-a RS.

Slaven Ristić, većinski vlasnik Tehničkog remonta Bratunac, rekao je da će dva borbena vozila “vihor” biti isporučena UAE 29. i 30. aprila, te da će po njih na banjalučki aerodrom doći avioni iz ove arapske države.

“Klijent će poslati svoj avion na Aerodrom Banjaluka da preuzme prva vozila koja ćemo mi isporučiti u Ujedinjene Arapske Emirate. Za početak se isporučuju dva vozila, a ako zadovolje sve kriterijume, onda je dogovorena saradnja i isporuka 100- 200 vozila. Ovaj ugovor smo potpisali prije nekoliko mjeseci, a mi smo bili u obavezi da pripremimo vozila za pustinjske uslove i visoke temperature. Razlikuje se sve u odnosu na Republiku Srpsku i BiH, jer će ta vozila biti drugačije korištena u ovoj arapskoj zemlji”, naglasio je Ristić za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, prva dva vozila idu na kompletno testiranje, te su 100 odsto ubijeđeni da će zadovoljiti sve testove.

“Kapacitet Tehničkog remonta je oko 50 vozila godišnje, tako da, ako testovi zadovolje, naša proizvodnja će biti popunjena u naredne četiri godine. Radujemo se ovome jer nije mala stvar da iz male Republike Srpske, malog Bratunca, budemo konkurencija svim velikim svjetskim proizvođačima i da tako jedna velika sila kao što su UAE, koji mogu da priušte sebi sve najbolje od tehnologije na svijetu, ipak se odluče da kupe naša vozila. To je jedna značajna i moralna pobjeda za sve naše inženjere i radnike i sve nas koji dugo radimo u namjenskoj industriji”, naveo je Ristić i dodao da je cijena “vihora” za MUP RS bila minimalna.

“Imali smo samo troškove, jer je Specijalna antiteroristička jedinica razvijala vozilo sa nama. Mi se na tome nismo bogatili, jer je nama najveće bogatstvo bilo znanje SAJ-a i oni su to vozilo dobijali za nekoliko stotina hiljada KM. Sada je osnovna cijena ‘vihora’ preko 500.000 evra i to je javno dostupna informacija”, zaključio je Ristić.

Inače, Tehnički remont Bratunac zapošljava oko 400 radnika, a imaju firme u Bijeljini, Beogradu, Namibiji i Švajcarskoj, te je ukupan broj zaposlenih oko 1.000.

nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare