6. Marta 2023.

Vidić: Ne želim da pričam o problemima, već da nudim rješenja

Nekadašnji štoper Zvezde i Mančester junajteda jedan je od dvojice kandidata za tu funkciju, a izbori 14. marta će pokazati ko će je preuzeti.

“Ja sam živeo 18 godina u inostranstvu, deca su mi rođena tamo. Imao sam potrebu da se vratim, pre svega da ona steknu osećaj pripadnosti. Da znaju odakle dolazimo”, rekao je Vidić.

Zašto se uključio u izbore?

“Posle završetka karijere sam se školovao kao trener i u Engleskoj sam završio UEFA profesionalnu licencu. U Srbiji su lakše dobijali diplome, ja sam želeo da idem težim putem. S obzirom da sam u poslednjem periodu često komentarisao o srpskom fudbalu i problemima, shvatio sam da moje reči ne menjaju ništa. Hteo sam da prenesem svoje iskustvo koje sam stekao u inostranstvu radeći sa Ser Aleksom Fergusonom i Dejvidom Gilom, da svoje kontakte stavim u službu našeg fudbala”, ističe Vidić.

Kako se Branko Milutinović Nordeus našao u njegovom timu?

“Upoznali smo se na UEFA masteru pod pokroviteljstvom Univerziteta iz Limoža. On je tu bio kao predavač i ostavio je jak utisak na mene. Fudbal je postao više od sporta. postao je biznis i shodno tome moramo da uključimo i ljude iz drugih sfera. Tu je i Petar Jovanović, dugo je u bankarskom sistemu i osiguravajućim društvima. Kao i Branko, može da pomogne u kom pravcu treba da se razvija srpski fudbal”, objašnjava nekadašnji as Mančester junajteda.

Prokomentarisao je i učinak “orlova” u Kataru?

“Pričao sam na tu temu i upozoravao sam na probleme koji su se ostvarili. Ja ne želim da pričam o njima, već da nudim rešenja. Moramo da kažemo da su bile i pozitivne stvari na Svetskom prvenstvu. Postigli smo više golova i od Brazila i od Švajcarske. Postojao je problem u balansu između napada i odbrane i to moramo da popravimo pred nove kvalifikacije. Branimo se timski i ne možemo govoriti o jednom igraču. Verujem da je selektor Stojković obratio pažnju na to, on se godinama bavi tim poslom”, smatra Vidić.

Da li će se pod njegovim predsednikovanjem nastaviti trend traženja igrača srpskih korena kao što su Lazar Samardžić ili Vladan Kovačević?

“Ne bih se bavio imenima, moramo sistemski da se bavimo stvarima. Ranije smo imali situacije gde su igrači birali da li će igrati za Austriju ili Španiju. Moramo da shvatimo da će se to desiti i u budućnosti. Mnogo naših ljudi je otišlo u inostranstvo. Mora se oformiti skauting služba i truditi se da naši igrači od ranijeg doba zaigraju za naše reprezentacije. Voleo bih da Stefan Bajčetić zaigra za našu reprezentaciju. Fudbalski savez mora da bude servis klubovima i regionima, ali isto tako da postavlja pravila. Kad to bude slučaj, mi nećemo imati problem sa tim igračim da nastupaju za Srbiju”, objašnjava Vidić.

Koji je problem srpskog klupskog fudbala?

“Imamo problem da danas više ne dajemo šansu mladima. Oni odlaze u ranim dobima, gubimo ih i ne znamo kako se razvijaju u inostranstvu. Moramo da razvijamo unutrašnjost i uslovno rečeno manje klubove. Na kraju krajeva, država ulaže u stadione i neko mora da igra na tim stadionima. Zaboravio sam da napomenem i Milorada Mažića, našeg najvećeg sudije ikada. On je odlučio da se vrati i verujem da može da vrati poverenje u sudijsku komisiju. Drago mi je što je odlučio da bude deo mog tima”, poručio je Vidić.

O protivkandidatu Draganu Džajiću.

“Kada sam ja dolazio u Zvezdu sa 15 godina on je bio predsednik. Ima moje poštovanje i naš odnos se neće promeniti ko god pobedi 14. marta”, zaključio je Džajić.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare