26. Jula 2023.

Veselinu Veljovicnu određen pritvor

Na zahtev Specijalnog džavnog tužilaštva (SDT) Crne Gore, Viši sud je nekadašnjem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću odredio pritvor do 30 dana.

Pritvor do 72 sata određen je uhapšenima Muju Nikočeviću i Nikoli Mrkcihu, prenosi portal RTCG.

SDT tereti Veljovića da je zloupotrijebio službeni položaj time što je, između ostalog, organizatoru kriminalne grupe Aleksandru Mrkiću javljao kada će policija sprovesti pretresanje porodičnih kuća i drugih prostorija kod jednog od članova kriminalne grupe.

SDT je donelo naredbu o proširenju istrage protiv Aleksandra Mrkića, Veselina Veljovića, Muja Nikočevića i Nikole Mrkića.

Kako prenosi portal RTCG, SDT sumnjiči Aleksandra Mrkića, koji nije dostupan policiji, da je 2019. godine na teritoriji Crne Gore, Srbije i drugih država Evrope stvorio kriminalnu organizaciju čiji pripadnici su postali Arsenije Kalezić, Veselin Veljović, Mujo Nikočević, Nikola Mrkić, Željko Bulatović, Dušica Bulatović, Predrag Veljić, Borislav Lečić, Nemanja Anđelković, Goran Gluščević, Nikola Bačilović, Elnagar Sadig, Nikola Bubanja, Stefan Bubanja i druge zasad neidentifikovane osobe.

Okrivljeni Veselin Veljović je, kako se navodi u naredbi, imao zadatak da kao direktor Uprave policije i savetnik bivšeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića za odbranu i bezbednost, kriminalnoj organizaciji odaje poverljive podatke u vezi sa aktivnostima i predmetima koji se tiču krijumčarenja cigareta, da po nalogu organizatora kriminalne organizacije preduzima i po potrebi ne preduzima policijske aktivnosti u skladu sa interesima kriminalne organizacije i obaveštava organizatora kriminalne organizacije o planiranim aktivnostima Uprave policije.

Mujo Nikočević je imao, kako se navodi u naredbi, zadatak da primenjuje nasilje i zastrašivanje po nalogu organizatora kriminalne organizacije, da nabavlja vatreno oružje i predaje ga po nalogu organizatora drugim osobama.

Nikola Mrkić je, navodno, imao zadatak da prenosi poruke organizatora drugim članovima kriminalne organizacije.

Po naredbi, 22.decembra 2020. godine i 23.decembra 2020. godine u Podgorici, Veselin Veljović je, kako se navodi u naredbi, kao savetnik predsednika za odbranu i bezbednost, iskorišćavanjem svog službenog položaja pribavio drugom korist, na način što je saopštio organizatoru Aleksandru Mrkiću da će kod Muja Nikočevića biti izvršeno pretresanje porodičnih kuća i drugih prostorija u Podgorici, kako bi isti ovu informaciju prenio Nikočeviću, što je isti učinio prije sprovedenog pretresanja koje je izvršeno 25. decembra 2020.godine.

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić saopštio je za TVCG da su prepiske iz SKY aplikacije bile povod za formiranje predmeta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare