8. Novembra 2023.

Veoma važan dan za Ukrajinu, oglasio se Zelenski: Bićemo deo Evropske unije

Ukrajina će “biti deo Evropske unije”, izjavio je njen predsednik Volodimir Zelenski uoči objavljivanja izveštaja o napretku Ukrajine.

Zelenski je sinoć kazao: “Sutra je važan dan”, ocenivši kao “istorijski” izveštaj.

Evropska komisija će danas saopštiti svoju procenu stanja napretka niza država-kandidata i odlučiti da li će sa Ukrajinom, Moldavijom i Gruzijom otvoriti pristupne pregovore što će samit EU u Briselu potvrditi sredinom decembra.

Zelenski je potvrdio da njegova zemlja već priprema sledeće korake, posebno jačajući institucije.

“Ukrajina će biti deo Evropske unije”, obećao je predsednik pominjući “dugačak put” koji je već pređen u približavanju EU od juna 2022. kada je Ukrajina dobila status kandidata za prijem, što je veoma simboličan gest – primećuje AFP.

Za prelazak u sledeću fazu – otvaranje pretpristupnih pregovora, Evropska komisija je definisala sedam referentnih kriterijuma za Ukrajinu, uslova koje ona treba da ispuni, posebno u pogledu borbe protiv široko rasprostranjene korupcije i reformi pravosuđa.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je u septembru da je Ukrajina postigla “veliki napredak”, a u subotu u Kijevu sa Zelenskim razgovarala o proširenju EU.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare