6. Septembra 2023.

Venecija će početi da naplaćuje turistima ulaznicu od pet evra

Venecija planira da izvede eksperiment sa uvođenjem ulaznice od pet evra po danu za turiste sledeće godine kako bi pokušala da upravlja protokom broja turista koje privlače venecijanski istorijski kanali, saopštila je danas gradska skupština.

Naknada će se primenjivati probno 30 dana naredne godine, prvenstveno tokom prolećnih praznika i leti tokom vikenda kada ima najviše turista, preneo je Rojters.
Svi posetioci stariji od 14 godina moraće da plate ulaznice. Cilj je da se pronađe nova ravnoteža između prava onih koji žive, studiraju ili rade u Veneciji i onih koji posećuju grad, izjavio je turistički savetnik Venecije. Simone Venturini.

To nije potez kojim će se zarađivati novac, dodao je on, rekavši da će naknada pokrivati samo troškove sprovođenja programa.

Tačni datumi plana i način na koji će se sprovoditi biće dogovoreni nakon konačnog odobrenja gradske skupštine, koje se očekuje sledeće nedelje. Plan, koji je prvi put razmatran 2019. godine, odložen je zbog kovida 19, a kasnije i iz tehničkih i proceduralnih razloga.

Turisti su se u međuvremenu vratili u Veneciju, preplavljujući njene uske uličice, a njihov broj na dnevnom nivou često znatno premašuje broj stanovnika centra grada kojih je oko 50.000.

Prekomerni turizam je već dugo problem Venecije

U julu su stručnjaci Uneska preporučili da se Venecija i njena laguna dodaju na listu ugroženih mesta svetske baštine, tvrdeći da Italija ne čini dovoljno da zaštiti grad od uticaja klimatskih promena, porasta nivoa mora i masovnog turizma.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare