1. Februara 2023.

Veliki štrajk u brojnim sektorima u Velikoj Britaniji

U štrajk će stupiti prosvjetni radnici iz Nacionalnog sindikata obrazovanja u Engleskoj i Velsu što će uticati na 23.400 škola.

Iz Nacionalnog sindikata obrazovanja, koji je sa 500.000 članova najbrojniji u ovoj oblasti u zemlji, saopšteno da su vlasti ponudile povećanje od pet odsto što je jednako ranijem smanjenju primanja.

Više od 70.000 radnika na 150 univerziteta koje predstavlja sindikat za univerzitete i koledže stupiće u štrajk usljed spora oko primanja.

Više hiljada mašinovoća iz sindikata ASLEF i RMT, takođe će stupiti u dvodnevni štrajk nakon što su odbili ponudu za povećanje plata. U jednodnevnu obustavu rada uključiće se i više od 100.000 radnika iz sindikata Državnih institucija i javnih tijela.

U štrajk će se uključiti osoblje iz Ministarstva saobraćaja, obrazovanja, rada i penzija, zdravstva i socijalnu pomoće, te unutrašnjih poslova.

Među službama obuhvaćenim štrajkom su i Nacionalni auto-putevi, Agencija za pomorstvo i Obalska straža, te Agencija za vozače i standard vozila.

Radnici zdravstvenih službi, takođe su, prvi put najavili koordinisani štrajk 6. februara, i to će biti najveći protest u britanskoj Nacionalnoj službi zdravstvene zaštite /NHS/.

Podijeli vijest na: