11. Januara 2023.

Velika vatrena kugla iznad Britanije: “Ovo je bilo baš blizu”

Meteor je sinoć primećen kako proleće vedrim nebom Velike Britanije, a oduševljeni posmatrači su odmah počeli da dele snimke sa svojih mobilnih telefona i sigurnosnih kamera na mrežama.

Ljudi su nakon proletanja počeli masovno da dele video snimke, a najveći broj dolazi iz Londona, Hartfordšira i Vulverhemptona, gde je vatrena lopta na tamnom nebu bila najuočljivija, prenosi “Gardijan”.

“U tom trenutku sam isključila računar i pogledala kroz prozor. Bio je savršen trenutak. Uopšte nije izgledao kao zvezde padalice koje sam ranije videla. Ova je delovala kao da je baš blizu“, kaže žena koja je napravila jedan od snimaka.

“Izgledao je ogromno. Narandžaste boje, sa plamenom koji se pozadi vuče kao rep.“, dodaje. Snimci su počeli da pristižu iz cele zemlje, a mnogi tvrde da se radi o jednoj od najvećih vatrenih lopti koje su u životu videli.

Šta su meteori?

Meteori su komadi krhotina iz svemira koje ulaze u Zemljinu atmosferu brzinom od oko 70 kilometara u sekudni. Zbog jonizacije atmosfere kroz koju prolaze.

U Velikoj Britaniji je raspoređeno oko 186 kamera koje detektuju meteore na nebu i šalju podatke Globalnoj meteorskoj mreži. Kamere su tokom prošle godine zabeležile 1.614.338 meteora, ali nijedan nije bio tako jasno vidljiv kao ovaj, prenosi „Independent“.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare