Velika policijska akcija u BiH i Sloveniji: Hapse više od 50 osoba zbog pranja novca - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Velika policijska akcija u BiH i Sloveniji: Hapse više od 50 osoba zbog pranja novca

Na području BiH i Slovenije u toku je velika međunardno akcija „ATM” u kojoj je planirano da bude uhapšeno više od 50 osoba zbog pranja novca.

U SIPA su rekli su da danas u sklopu Međunarodne operativne akcije „ATM”, na području Sarajeva i Zenice započeli pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal” i „Pranje novca”.

Radi se o predmetu u kojem se istražuju veliki transferi novčanih sredstava sa područja Slovenije na područje Bosne i Hercegovine, za navodno i fiktivno realizovane poslove u oblasti građevinarstva, kao i druge poslove, a koji je nakon toga ponovo transferisan iz Bosne i Hercegovine u Sloveniju, od strane više osoba u Bosni i Hercegovini, te na taj način stavljan u legalne novčane tokove.

  • Pretresi se vrši po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona. Navedene aktivnosti rezultat su rada Zajedničkog istražnog tima SIPA i Tužilaštva BIH i Specijalnog tužilaštva Republike Slovenije i Policije Republike Slovenije, koji je započet u februaru 2022. godine – pojasnili su u SIPA. U okviru ove međunarodne operativne akcije koju provode policijski službenici SIPA na područu BiH, danas su u Republici Sloveniji započeti pretresi na preko 70 lokacija u okviru kojih je planirano hapšenje više od 50 osoba. U toku su i aktivnosti na prikupljanju podataka o novčanim sredstvima koja osumnjičena lica posjeduju na računima banaka i sefovima u kojima eventualno drže novčana sredstva.

Srpskainfo

Danas objavljeno

Pretukao šestomjesečnu bebu i suprugu

Vanja A

Iran: Trebaju nam ruski Suhoji

Vanja A

Orban: Molio sam se da u Turskoj ne pobijedi onaj soroševac, to je važno i za Srbiju

Vanja A

Ostavite komentar