31. Januara 2023.

Velika Britanija i žene: Zatvara se prvi muzej posvećen vaginama

Prvi svetski muzej vagine biće zatvoren ove nedelje nakon što je zatraženo da napusti prostorije.

Muzej vagine otvoren je 2019. godine u kvartu Kemden, da bi se u martu prošle godine preselio na drugu lokaciju u istočnom Londonu.

Muzej je bio “podstanar”, tačnije koristio je ustupljen napušteni prostor.

Portparolka kaže da je tužno što moraju da bude zatvoreni tako brzo i apelovali su za pomoć u pronalaženju novih prostorija.

Tokom 10 meseci koliko je bio otvoren, muzej je posetilo više od 40.000 ljudi, a ideja je bila edukacija i skretanje pažnje na ginekološko zdravlje.

“Od početka smo bili svesni da od nas može biti zatraženo da odemo u vrlo kratkom roku”, rekla je Florens Šehter, direktorka muzeja.

“Razočarani smo što se to dogodilo tako brzo”, dodala je.

“Svetu je potreban Muzej vagine”

Direktorka Florens Šehter je rešila da otvori muzej nakon što je 2017. godine otkrila da islandski Falološki muzej, koji sadrži najveću svetsku postavku penisa, nema deo za vulve i vagine.

Tada je rekla da je cilj muzeja da “ukloni stigme koje okružuju ginekološku anatomiju”, bez obzira na nečiji pol, rasu ili seksualno opredeljenje.

U londonskom kvartu Kemden 2019. godine bila je postavljena prva izložbaMitovi o vagini i kako se boriti protiv njih.

Po preseljenju na drugu lokaciju u Betnal Grinu, u muzeju su organizovane izložbe Menstruacija: Kratka istorija i Od A do V.

“Još jednom smo pokazali koliko je svetu potreban Muzej vagine”, rekla je portparolka muzeja.

Muzej će nastaviti da radi onlajn dok uprava traži novi dom.

Zaposleni apeluju na pomoć u pronalaženju novih prostorija, dodajući da bi mogli da pretvore prazan prostor u “prosperitetno srce zajednice”.

“Pregurali smo pandemiju korona virusa i period privremenog beskućništva. Zajedno sa vama, možemo da prođemo i kroz ovo”, poručuju.Izvor: BBC News na srpskom©

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare