8. Novembra 2023.

Velika akcija hrvatske policije, uhapšeni bivši dekan i profesor, milione izvukli iz EU fondova

Po nalogu evropskog tužilaštva hrvatska policija je jutros krenula u akciju hapšenja 30 osoba osumnjičenih za zloupotrebe na Geodetskom fakultetu u Zagrebu.

Mahom se radi o nameštanju više desetina nabavki od kojih je novac išao i u džepove ljudi s fakulteta kao i o velikom broju falsifikovanih putnih naloga.

Prema nezvaničnim saznanjima Jutarnjeg lista, uhapšeni su bivši dekan A. Đ. i profesor B. P. Akcijom je obuhvaćeno čak 29 osoba i jedna pravna osoba. Šteta je, navodno, u visini od dva miliona evra.

EPPO sumnjiči B. P. i ostale za nameštanje poslova izvođenja projekata analiza zaštite od potresa i slično, koji su finansirani sredstvima iz EU fondova.

Između ostalog, u pitanju je projekt Multisenzorskog zračnog snimanja Republike Hrvatske za potrebe procene smanjenja rizika od katastrofa.

Evropski tužioci smatraju da je B. P. za nameštanje tih poslova od privatnih firmi dobijao proviziju.

Naime, primećeni su tokovi novca prema kojima ispada da su firme, nakon što bi im fakultet isplatio deo troškova za navedene poslove, jedan deo isplaćenog novca odmah prosleđivali nazad na račune osoba povezanih s B. P. Deo novca tako je, sumnjaju tužioci EPPO-a plaćen za radove na vikendici B. P. prijateljice u Selinama kod Paklenice.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare