4. Oktobra 2023.

Velik požar u Osijeku, dim stigao do BiH, vidi se iz svemira

Veliki požar koji je noćas izbio u osiječkoj firmi “Drava International” stavljen je pod kontrolu, a u borbi sa vatrom lakše su povrijeđena dva vatrogasca.

“Još uvijek je kritično, ali požar je stavljen pod kontrolu. Gasi ga 180 vatrogasaca sa 82 cisterne i jednim robotom”, izjavio je za Dnevnik HRT Marin Ćurić i podsjetio da je ovo treći požar u posljednjih desetak godina u ovoj firmi.

Prema riječima glvnog vatrogasnog komandira Slavka Tucaković cijela vatrogasna prva smjena trenutno je na trijaži u KBC-u Osijek. Provjerava se da li imaju respiratornih problema, rekao je Tucaković i dodao da će se dim sa požarišta širiti tokom cijelog dana.

Požar koji je noćas nešto prije jedan sat nakon ponoći buknuo u krugu dvorišta osječke firme “Drava International” u naselju Brijest, tolikog je intenziteta da se vidi i iz svemira, te  je dim prešao u BiH.

“Izgaranje plastike uvijek je vrlo opasno jer uz trenutačno onečišćenje zraka i okoliša ima i dugotrajne posljedice zbog taloženja raznih opasnih čestica u okolišu”, upozorava toksikolog prof. dr. Franjo Plavšić na moguće probleme zbog velikog požara u Osijeku.

Dodaje da je uvijek kad gori plastika vrlo velika opasnost i za ljude i za okolinu.

“Osim ugljičnog monoksida i dioksida pojavljuju se i drugi plinovi, ali i zbog svoje kancerogenosti vrlo opasni dioksin. Tijekom takvih požara nastaje puno opasnih produkata i zato je važno da ljudi slušaju uputstva nadležnih službi poglavito da ne ostaju na otvorenom”, objašnjava Plavšić za Jutarnji.hr.

Dodaje da je važna dobra zaštita vatrogasaca koji takve požare trebaju gasiti samo punom opremom jer ne smiju udisati vazduh s otvorenog već imati opremu s kiseonikom.

“Isto se odnosi i na policajce koji osiguravaju požarište. Dobar primjer je davni požar u zagrebačkoj spalionici Puto kad su policajci koji su osiguravali teren na kraju završili u bolnici na Jordanovcu”, objašnjava Plavšić potrebu za zaštitom.

Naglašava da nakon što se osječki požar ugasi problemi neće završiti. Naime, vazduh će se vjerovatno raščistiti brzo uz pomoć vjetrova, ali problem bi mogla biti onečišćena polja i vrtovi.

“Problem nisu samo plinovi već i čestice koje se na tlu mogu taložiti jako dugo. Dioksini i dibenzodioksini mogu se zadržati godinama na poljima, vrtovima koji onda postaju neadekvatni za uporabu odnosno uzgoj hrane za ljude i stoku”, upozorava Plavšić.

Požar koji je planuo noćas na deponiju uskladištene plastike osječke firme “Drava International” proširio se i na zgradu, a vatrogasci su iz objekta izvukli 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida (HCL), izvijestili su u srijedu iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Na pitanje zašto za gašenje ovog požara nije angažovan “kanader”, komandir Štaba civilne zaštite Grada Osijeka Dragan Vulin je kazao da je procjena vatrogasne komande da  bi “kanader” zbog gustog dima vodu morao bacati s velike visine, što ne bi bilo efikasno, kao ni gašenje vodom kad gori plastika. Osim toga, dodao je, nema jezera u blizini gdje bi se “kanader” mogao puniti.  

Požar koji je noćas nešto prije jedan sat nakon ponoći buknuo u krugu dvorišta osječke firme “Drava International” u naselju Brijest, tolikog je intenziteta da se vidi i iz svemira, te  je dim prešao u BiH.

Gotovo svi hrvatski mediji objavili su fotografije iz vazduha sa mesta požara na kojima se vide dramatične razmere katastrofe u kojoj nema stradalih.

Građani Osijeka i okoline su zamoljeni da bez preke potrebe ne izlaze iz svojih domova kako bi se zaštitili od eventualnih posljedica zagađenog vazduha.

Ivan Baboselac iz DHMZ-a, objavio je da se dim požara vidi sa satelita i da je dim prešao u Bosnu i Hercegovinu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare