Skuhaj supu i rižu odvojeno. Prebaci pola supe i pola kuhane riže u odvojene posude za zamrzavanje i zamrzni do mjesec dana. Odmrzni supu u frižideru preko noći prije nego što pomiješaš sa rižom i ponovo zagriješ. Evo kako se pravi:
Sastojci:
- 3/4 šolje riže
- 4 grančice svježeg bosiljka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 češnja bijelog luka, sitno isjeckana
- 500g batata, oljuštenog i isječenog na kockice
- 2 supene kašike temeljca od povrća
- 450g tikvice, narezane na četvrtine po dužini
- 450g cherry paradajza
- 1 konzerva slanutka, isprana
- 1 konzerva crvenog graha, ispranog
Priprema:
Skuhaj rižu prema uputstvu na pakovanju. U međuvremenu sitno nasjeckaj stabljike bosiljka, a listove sačuvaj. Zagrij ulje u velikoj šerpi na srednjoj vatri. Dodaj češnjak i stabljike bosiljka i kuhaj, povremeno miješajući, dok ne počnu da rumene, 1 do 2 minute.
Dodaj slatki krompir, temeljac i 8 šoljica vode i pusti da proključa. Smanji vatru i lagano dinstaj dok batat ne omekša (i dalje treba da bude čvrst), 5 do 6 minuta. Dodaj tikvice, vrati na laganu vatru i kuhaj 3 minute.
Dodaj paradajz, grah, slanutak i kuhanu rižu i dinstaj dok se ne zagrije, oko 3 minuta. Posluži sa rezervisanim listićima bosiljka.
Uživaj u zdravoj supi od povrća!
Ultra.ba