6. Septembra 2023.

Većina Nijemaca misli da se više ne isplati raditi

Većina Nijemaca smatra da se više ne isplati raditi s obzirom na sve veće državne podrške, pokazuje istraživanje javnog mnijenja objavljeno u utorak.

Prema anketi koju je za dnevnik “Bild” sproveo institut INSA, 52 odsto ispitanih ne smatra da se rad isplati, 40 odsto misli suprotno, a osam procenata je odbilo odgovoriti na pitanje.

U ponedjeljak je pažnju javnosti privukla vijest o tome da je skladištar iz Bad Ojnhauzena na zapadu Njemačke dao otkaz nakon što je saznao za najnovije povećanje naknade za nezaposlene.

Ta se pomoć po najnovijoj odluci vlade od 1. januara 2024. povećava za 61 evro te će za samca iznositi 563 evra mjesečno. Tome treba pridodati i to da država za primaoca pomoći preuzima sve troškove stanovanja i zdravstveno osiguranje.

Skladištar koji je dao otkaz tvrdi da uz malo “rada na crno” i državnu pomoć mjesečno može zaraditi više nego na poslu.

Dnevnik “Bild” je izračunao da zaposleni koji radi za minimalnu satnicu (trenutno 13,90 evra) zaradi oko 2000 evra bruto te da mu nakon odbitaka za porez, penziono i zdravstveno osiguranje te nakon što plati stanarinu s režijama ostane oko 600 evra, neznatno više od naknade za nezaposlene.

Najviše onih koji smatraju da se odlazak na posao više ne isplati su birači desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD). Da se rad isplati smatraju birači stranaka vladajuće koalicije, Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Ministar finansija Kristian Lindner je prošle sedmice rekao da povlastice ne bi smjele djelovati obeshrabrujuće na one koji žele raditi, prenosi “Poslovno”. “Najbolji način da se izađe iz siromaštva je biti zaposlen”, rekao je Lindner.

Predsjednik najveće opozicione stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc je izjavio kako oni koji odlaze na posao na kraju mjeseca moraju imati više u džepu nego oni koji primaju državnu podršku.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare