5. Oktobra 2023.

Već drugi Windows 11 rođendan, a po popularnosti je i dalje daleko iza Windows 10

Uprkos tome što Microsoft danas „slavi“ drugi Windows 11 rođendan, ovaj operativni sistem je i dalje po popularnosti daleko iza svog prethodnika Windows 10

Windows 10 u potpunosti dominira tržištem operativnih sistema za desktop računare, uprkos tome što njegov naslednik postoji već dve godine. Danas je tačno drugi Windows 11 rođendan ali čak ni ovaj vremenski period nije bio dovoljan da ovaj OS stane na crtu svom prethodniku, barem ukoliko pitamo statistiku.

Ne samo da je Windows 11 iza prethodne Microsoft verzije, već i nema mnogo naznaka da će se to uskoro promeniti. Nova StatCounter statistika pokazuje da primena najnovijeg Windows operativnog sistema stagnira od aprila zaključno sa septembrom ove godine.

Osim toga, izgleda da ljudi, kako pojedinci sa privatnim, tako i oni sa poslovnim nalozima u preduzećima izgleda uopšte ne vole Windows 11.

To se vidi iz tržišnog udela koji daje sumornu sliku, ali u slučaju najnovijeg Windows sistema. Naime, 71 posto Microsoft tržišta koristi Windows 10, a samo 24 procenta Windows 11, dok tri odsto i dalje koristi Windows 7, a ostatak zauzimaju Windows XP, 8.1 i ostali.

Brojek za Windows 10 jedva da su se promenile za dvanaest meseci, pri čemu je samo pad u korišćenju Windows 7 doprineo najnovijoj verziji.

Već drugi Windows 11 rođendan, a po popularnosti je i dalje je daleko iza Windows 10

Kompanija Microsoft je ukinula podršku za Windows 7 u januaru 2020, ali izgleda i dalje treba nekoliko godina da preduzeća širom sveta pređu na najnoviji OS. Distribucija tržinog udela, međutim, jasno pokazuje da su oni koji su se ipak oprostili od Windows 7, umesto na najnoviju, prešli na Windows 10 verziju, kojoj je ažuriranje 22H2 poslednje koje će ikada dobiti. No, bezbednosna podrška za nju će se ipak nastaviti do oktobra 2025.

Sa tako malim procentom ljudi koji koriste najnoviji operativni sistem, malo je verovatno da će doći do bilo kakve značajne promene na tržištu u naredne dve godine. Do tada bi, sledeća verzija Microsoft operativnog sistema već trebalo da izađe i sve dok to nije još jedan Windows 8, verovatno je da će mnogo korisnika „desetke“ preći na Windows 12.

Ipak, u jednu ruku to je šteta za jedanaesticu, iako ima priličnu količinu mana, on je zapravo sasvim pristojan OS: brz je, nudi mnoštvo funkcija i najvažnije, stabilan je. Iako postoji prijavljenih problema na strani deljenja podataka i privatnosti, kao i bagovima koje donose ažuriranja, daleko je od toga da zaslužuje titulu jednog od najgorih OS koje je Microsoft objavio.

Benchamrk.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare