26. Jula 2023.

Vazdušni jastuci bi mogli da postanu standardni dio moto opreme

Autoliv, vodeća kompanija za bezbednost u automobilskoj industriji, predstavila je svoj revolucionarni sistem vazdušnih jastuka za motocikle, donoseći nadu za povećanu bezbednost vozača na putevima.

U ekskluzivnom intervjuu, Acuši Iši, šef tehnologije za mobilna bezbednosna rešenja, otkrio je projekat i viziju kompanije za ovu tehnologiju.

Komponente sistema veoma liče na one koje se koriste u modernim automobilima, a sastoje se od senzora sudara, elektronske kontrolne jedinice za detekciju i modula vazdušnog jastuka. Međutim, prilagođavanje ovih elemenata motociklima predstavljalo je jedinstven izazov. Za razliku od automobila sa ćelijom koja apsorbuje udar, motociklima nedostaje ova karakteristika, zahtevajući izuzetno brze algoritme za aktiviranje vazdušnog jastuka.

Postavljen ispod upravljača, vazdušni jastuk za motocikl koristi hemijsku reakciju izazvanu električnom energijom da se brzo naduva, što podseća na mehanizme koji se nalaze u vazdušnim jastucima automobila. Trenutno, fokus Autoliv vazdušnog jastuka je na scenarijima u kojima se automobil izvlači ispred motocikla, što je uobičajen tip nezgode sa značajnim potencijalom za poboljšanje bezbednosti.

Rešavajući zabrinutost u vezi sa ograničenim scenarijima upotrebe, Iši je naglasio da su počeli s najčešćim slučajeva udesa, čak i ako oni čine samo 10% svih incidenata, što će biti ključno za spasavanje života.

On je uporedio evoluciju automobilskih vazdušnih jastuka, koji su u početku bili samo na volanu, ali su se sada proširili na različite oblasti, pružajući sveobuhvatnu zaštitu. Slično, Autoliv predviđa da se njegova tehnologija vazdušnih jastuka za motocikle proširi na druge tipove nesreća kao što su npr. bočni udari i još mnogo toga, što na kraju obuhvata širok spektar scenarija.

Tokom prikazivanja projekta na EICMA sajmu, jedan proizvođač motocikala je doveo u pitanje nastavak razvoja ove tehnologije, navodeći njenu ograničenu primenljivost. Išijev odgovor je podvukao značaj spašavanja života, navodeći da, iako možda ne pokriva sve nesreće, za one vozače koji učestvuju u frontalnim sudarima, sistem vazdušnih jastuka može biti razlika između života i smrti.

Posvećenost kompanije Autoliv bezbednosti vozača je očigledna dok kreću na ovo pionirsko putovanje. Počevši sa scenarijima koji nude najneposrednije sigurnosne dobitke i postepeno se šireći na druge tipove sudara, kompanija ima za cilj da značajno poboljša bezbednost motocikala.

Motomagazin.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare