Domaćice su u potrazi za onim najboljim i karakterističnim za ovaj veliki praznik, a upravo ovaj hljeb, grčki cureki, treba da bude na vašoj listi recepata.
Sastojcu za cureki:
za hljeb:
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 šolja toplog mlijeka
- 3 veća jajeta
- 150 g šećera + 1 kašičica
- 110 g putera
- 1 kašičica ekstrakta od vanile
- 1 kg brašna
- za glazuru:
- 1 jaje
- 2 kašičice mlijeka
- malo susama ili listića badema
Priprema curekija:
U činiju sipajte kvasac, pa prelijte toplim mlijekom i kašičicom šećera. Promiješajte, pokrijte krpom ili providnom folijom i ostavite sa strane oko 10 minuta.
Dok se kvasac aktivira, u drugoj činiji pomiiješajte jaja i šećer i mutite mikserom. Potom dodajte puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, so, ekstrakt vanile i aktivirani kvasac i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.
Postepeno dodajte brašno i rukama zamesite testo. Dodajte sve dok testo ne postane glatko i dok ne počne da se odvaja od zidove činije. Tijesto počnite da mijesite na radnoj površini i formirajte jufku. Posudu premažite uljem i vratite tijesto u činiju i premažite uljem cijelu jufku. Ponovo tijesto pokrijte i ostavite na toplom da se podigne najmanje sat do sat i po, sve dok se i ne udvostruči.
Pleh u kome ćete peći cureki podmažite. Tijesto izvadite na radnu površinu i možete ga ukrasiti po volji. Možete da podijelite u manje jufke i tako poređate po plehu, možete napraviti pletenicu ili neki drugi oblik. Koji god oblik da napravite, nježno ga prebacite u pleh. Ponovo pokrijte i ostavite u plehu još oko pola sata.
Pomiješajte jaja i mlijeko i premažite preko tijesta pa pospite i susam ili listiće badema. Pecite na 180 stepeni najmanje 45 minuta, ako ne i do sat vremena. Kada bude gotov, izvadite ga i ostavite do 10 minuta da se ohladi, prenosi ona.rs.
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri mjeseca.
Nezavisne.com