23. Juna 2023.

Vašingtonu uručen demarš

Kineska vlada je uručila protest američkom ambasadoru u Kini zbog komentara predsednika Džoa Bajdena u kojima je predsednika Si Đinpinga nazvao diktatorom.

Nikolas Berns primio je diplomatsku notu nekoliko sati nakon Bajdenove izjave o Siju tokom donatorske konferencije u Kaliforniji, navodi Volstrit džornal, pozivajuci se na tri neimenovana američka zvaničnika.

Na prikupljanju sredstava u utorak, Bajden je rekao da Si nije znao za navodni kineski špijunski balon koji je oboren u američkom vazdušnom prostoru u februaru, dodajuci: To je velika sramota za diktatore. Kada ne znaju šta se događa.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je u sredu da su Bajdenovi izuzetno apsurdni komentari ozbiljno narušili političko dostojanstvo Kine i da predstavljaju političku provokaciju.

Međutim, američki zvaničnici koji su objavili vest o protestu Pekinga Bernsu primetili su da kineski državni mediji nisu objavili diplomatsku notu, poznatu kao demarš, kako bi se očuvala dobra atmosfera koju je stvorila poseta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kini.

Bajdenova izjava došla je dan nakon što se Blinken susreo sa Sijem u dugo očekivanoj poseti koja je imala za cilj da zaustavi silaznu putanju u odnosima izmedju SAD i Kine.

Američki predsednik je rekao da i dalje očekuje da ce se sastati sa Sijem u bliskoj buducnosti i pohvalio Blinkenovu posetu Pekingu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare