12. Aprila 2024.

Vašington ulazi u rat?

Sjedinjene države očekuju napad Irana na Izrael, ali onaj koji neće biti dovoljno velik da uvuče Vašington u rat, rekao je kasno juče američki zvaničnik.

Bela kuća je ranije saopštila da Vašington ne želi eskalaciju sukoba na Bliskom istoku i da su SAD rekle Iranu da nisu umešane u vazdušni napad na vrhovnog vojnog komandanta Irana u Damasku.

Bela kuća je saopštila da je upozorila Iran da ne koristi napad kao izgovor za dalju eskalaciju u regionu. Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je juče da će Izrael direktno odgovoriti na svaki iranski napad. “Direktan iranski napad zahtevaće odgovarajući izraelski odgovor na Iran”, rekao je Galant američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu, prema primedbama koje je objavio njegov kabinet.

Pentagon je saopštio da su njih dvojica razgovarali o “čvrstoj” posvećenosti Sjedinjenih Država bezbednosti Izraela od pretnji Irana i njegovih zastupnika.

“Ponavljajući nedvosmislenu poruku predsednika Bajdena izraelskom premijeru Netanjahuu, sekretar Ostin je uverio sekretara Galanta da Izrael može da računa na punu američku podršku u odbrani Izraela od iranskih napada, kojima je Teheran javno pretio”, saopštio je Pentagon.

Dodaje se da je poseta Izraelu visokog američkog generala za Bliski istok, armijskog generala Majkla “Erika” Kurile, odložena kako bi se on sastao sa izraelskim vojnim vrhom da razgovara o “trenutnim bezbednosnim pretnjama”. Kurila poslednjih meseci redovno putuje u Izrael.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare