20. Juna 2023.

Vašington sprema novi plan za tzv. Kosovo?

Situacija na KiM je takva da svaki incident može da dovede do potpunog haosa, ocenjuju analitičari.

Zapad mora hitno da smisli nove mere kojima će uticati na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. Posebno imajući u vidu da ucene ni pretnje sankcijama tzv. Kosovu nisu urodile plodom, ocenio je diplomata Zoran Milivojević.

S tim u vezi tumači iznenadnu posetu izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Vašingtonu – posredovanje Unije i Sjedinjenih Država u rešavanju kosovske krize bilo je neuspešno, mora se naći novi metod.

“Lajčak i (Gabrijel) Eskobar nisu postigli nikakav rezultat u smirivanju situacije na severu Kosova. Očigledno Lajčak ide u SAD kako bi dogovorili sledeće korake. Nešto mora da se menja u metodologiji nastupa. Kurti je daleko otišao u svojim jednostranim potezima. Zato je sad potreban dogovor o novoj misiji”, izjavio je Milivojević za “Blic”.

Dodaje da SAD i EU moraju da utiču na Kurtija, ali tako da se ne dovodi u pitanje državnost tzv. Kosova koju Zapad podržava. Međunarodna zajednica će učiniti sve da spasi dijalog Beograda i Prištine na platformi Ohridskog sporazuma, to im je strateški cilj koji žele da postignu ove godine, precizirao je diplomata.

“Ako uđu u jesen bez rezultata, kasno je da bilo šta urade jer će sledeće godine biti izbori i u EU i u SAD”, podsetio je Milivojević.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov slaže se da je rezultat posredovanja EU i SAD u dijalogu Beograd i Prištine bio traljav, i zato sada, po okončanju izbora nelegitimnih gradonačelnika na severu Kosova, imamo požar gori nego što je bio zimus.

“Ako su namerno dozvolili eskalaciju situacije, onda se postavlja pitanje ko stoji iza svega. Po svemu sudeći, 28. juna Srbi će samostalno formirati ZSO i to će biti jednako teško poništiti kao rezultate lokalnih izbora na severu Kosova. Napravili su toliki nered na stolu za dijalog da ga treba prvo raščistiti kroz posebne razgovore s Vučićem, odnosno Kurtijem, da bi se uopšte stvorili uslovi za razgovor”, zaključio je Popov za “Blic”, a prenosi Raša tudej Balkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare