4. Marta 2024.

Vašington protiv Trampa: Prva pobjeda Niki Hejli u trci za republikansku nominaciju

U aktuelnoj kampanji Tramp do sada ima podršku 244 delegata, dok Hejlijevu podržava 43 delegata – kandidat iza kojeg stane 1.215 delegata predstavljaće Republikansku partiju na predsedničkim izborima u novembru

Kandidatkinja za republikansku predsedničku nominaciju Niki Hejli pobedila je na stranačkim predizborima u Vašingtonu, zabeleživši svoju prvu pobedu u kampanji za predsedničke izbore ove godine.

Bivši američki predsednik i favorit za republikansku predsedničku nominaciju Donald Tramp pretrpeo je u nedelju prvi poraz na stranačkim predizborima, pošto je Hejlijeva pobedila u Vašingtonu, prenosi AP.

Hejlijeva je u Vašingtonu osvojila glasove svih 19 delegata, što ju je podstaklo da, kako je rekla, ostane u trci za republikansku nominaciju barem tokom predizbora koji se održavaju u tzv. super utorak, 5. marta, u 16 američkih država.

Njena portparolka Olivija Perez Kubas navela je da je Hejlijeva postala prva žena koja je pobedila na predizborima republikanaca.

Vašington je inače uporište demokrata, sa samo oko 23.000 registrovanih republikanaca u gradu, a aktuelni predsednik SAD iz redova demokrata Džozef Bajden pobedio je u Distriktu Kolumbija na predsedničkim izborima 2020. godine sa 92 odsto osvojenih glasova.

Tramp do sada u aktuelnoj kampanji ima podršku 244 delegata, dok Hejlijevu podržava 43 delegata, navodi AP.

Kandidat treba da ima podršku 1.215 delegata da bi osvojio republikansku nominaciju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare