28. Novembra 2023.

“Vašington post”: Rat u Bijeloj kući zbog Izraela i Palestine

Unutar Bajdenove administracije sve veći broj američkih diplomata, zvaničnika odbrane i humanitarnih radnika pozvalo je na prekid vatre, piše američki list.

Administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena u poslednje vreme muče unutrašnje podele oko izraelsko-palestinskog sukoba, piše “Volstrit džornal”, pozivajući se na zvaničnike iz Bele kuće.

Ranije u novembru, oko 20 zaposlenih u Beloj kući uznemirenih zatražilo je sastanak sa predsednikovim najvišim savetnicima kako bi im se pojasnilo šta administracija preduzima kako bi smanjila civilne žrtve u Pojasu Gaze.

Komentarišući sastanak sa šefom osoblja Bele kuće Džefom Zintsom, višom savetnicom Anitom Dan i zamenikom savetnika za nacionalnu bezbednost Džonom Finerom, jedan od zvaničnika je rekao da su zaposleni stekli utisak da je troje zvaničnika pribeglo sada već učestalim frazama koje se mogu čuti od predstavnika SAD u javnosti.

Podela unutar Bele obuhvata neke Bajdenove dugogodišnje, visoko pozicionirane pomoćnike i niz mlađih zaposlenih, navodi list, ali dodaje da su čak i najviši savetnici rekli da je sukob ugrozio položaj Amerike.

Brojni zvaničnici i savetnici smatraju da je rat Izraela i Gaze uznemirio je administraciju više nego bilo koje drugo pitanje u prve tri godine Bajdenovog mandata, navodi “Volstrit džornal” i dodaje da je ophođenje predsednika prema onome što je verovatno najveća spoljnopolitička kriza njegove vladavine dovelo do podela unutar Bele kuće koja se inače ponosila jedinstvom i disciplinom.

“Volstrit džornal” podseća da je stav koji je Bajden u javnosti zauzeo nakon eskalacije sukoba shvaćen kao preterano proizraelski, ali tvrdi da je predsednik SAD u međuvremenu ublažio retoriku.

Unutar administracije, međutim, sve veći broj američkih diplomata, zvaničnika odbrane i humanitarnih radnika pozvalo je na prekid vatre, uključujući više od 1.000 zaposlenih u USAID-u. U Stejt departmentu je bilo više diplomatskih depeša o rastućem nezadovoljstvu, i u kojima se administracija poziva da iskoristi više uticaja kako bi zaustavila nasilje.

Povrh toga, neki iz Bajdenovog kruga brinu da on ne pravi razliku između “idealne slike Izraela i realnosti Netanijahuove vlade”, a koju je jedan zvaničnik nazvao “najgorom vladom” koju je zemlja “ikada imala”, piše “Volstrit džornal” i napominje da je mladi Bajden nazvao susret sa bivšom premijerkom Izraela Goldom Meir “ključnim događajem koji je razbistrio njegovo viđenje važnosti Izraela za opstanak Jevreja.”

Mnogi visoki zvaničnici strahuju da Izrael neće pokazati uzdržanost dok pomera svoju operaciju na jug Gaze i zabrinuti su što će sukob duže trajati, politički i diplomatski će biti štetniji za Bajdena.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare