26. Maja 2023.

Vasiljević: Zvezda ima jedan od najmanjih budžeta u Evroligi

Jedno je sa drugim u sprezi, s obzirom na to da se oko ugovora Argentinca i vodi najveća debata.

Kampaco je prekasno dobio “zeleno svetlo” od Evrolige da može da zaigra, po isteku zabrane timu sa Malog Kalemegdana, a pitanje je da li je Srbija mogla da ima dva predstavnika u Top 8 fazi da se to ranije desilo.

Vasiljević je u razgovoru za “Jurohup” istakao da su čelnici tog takmičenja mogli i drugačije da reaguju.

“Mislim da su mogli i drugačije da reaguju jer iz perspektive, recimo kazne, mi smo uradili sve što su oni tražili i šta su hteli da postignu kažnjavanjem. Izvršili smo sve uplate i sve je bilo sređeno. Tako da, mislim da su mogli da mu dozvole da igra pre poslednjeg dana za registrovanje novih igrača. Mislim da nas je to koštalo dosta, ali i samo takmičenje. Jer, ako nećete da vam igra košarkaš poput Fakua, ili neki drugi, na kraju je igrač taj koji je kažnjen. Klub je sankcionisan, platili smo kaznu i uradili sve što je trebalo, Tako da, da, mislim da je moglo drugačije da se reši i nadamo se da će u budućnosti, kada budemo imali sličnu situaciju, to biti i slučaj”, rekao je Vasiljević.

Ubrzo je usledilo kontra pitanje – da li je i on naučio kako da se nosi bolje sa tim stvarima, jer “Evroliga nije luda i imali su razlog da postupe tako”?

“Da, naravno. Rekli smo da razumemo grešku koju smo napravili. Nije problem da nas sankcionišu. Tokom čitavog procesa i komunikacije sa Evroligom, rekli smo isto. Bilo je mnogo kazni koje su izdate tokom sezone, ali samo nas pustite da igramo. Ako se sećate, u tom momentu smo imali velikih problema sa povredama igrača, bio nam je potreban. Naravno da smo naučili i nikada više nećemo biti u sličnoj situaciji”, dodao je Vasiljević.

Priča se povela i o budžetu, ali ne samo Zvezdinom već i Partizanovom. Pitanje je bilo kako su srpski klubovi tako iznenada dobili veće budžete?

“Sa naše strane, kada pogledate prošlu ili godinu pre toga, mi koristimo sav novac koji je zarađen i to je slučaj poslednjih 10 sezona i biće i naredne. Na kraju sezone ćete videti da povećanje nije ogromno, jer kad pogledate naš tim na početku sa ‘ruki‘ trenerom i svim ostalim – to je bilo ništa. Ljudi zaboravljaju da smo potpisali novog sponzora “Meridianbet”, a uz to zadržali starog (MTS, prim.aut.) za istu sumu novca. Taj novac nam je dosta pomogao i nije pao sa neba. Izaći ćemo sa brojevima kao i svake godine i videćete da je naš budžet na donjem kraju liste evroligaških timova. Imali smo sreće u slučaju Vildose i Kampaca, reagovali smo u pravi čas. Obojica imaju uloge kod nas kakve pre nisu. Faku nikada nije imao ovu slobodu, igra po 40 minuta. Luka takođe. Tako da, to je dobar sklop i za njih”, zaključio je Vasiljević.

Nemanja Vasiljević, generalni menadžer KK Crvena zvezda, govorio je za “Jurohup” o sezoni tog kluba u Evroligi i očekivanjima u narednoj sezoni.

Prema njegovim rečima tim sa Malog Kalemegdana se sprema da i naredne sezone igra u kontinentalnom takmičenju, iako još uvek nema naznaka da će dobiti licencu.

Za sada, Evroliga nije pokazala nikakve indikacije u pravcu toga šta planira kada je Zvezda u pitanju.

“Ne, zvanično ne. Nezvanično, ono što smo svi čuli jeste da će verovatno biti sve isti timovi iz ove sezone i naredne. Ali, dok to nije zvanično za nas je jedini put da osvojimo ABA ligu i igramo u Evroligi”, rekao je Vasiljević.

Posedovanje “A” licence bi donelo sa sobom sigurnost.

“To je ono što nas muči mnogo. Vrzino kolo, moramo da osvojimo ABA ligu da bismo igrali u Evroligi i onda imate situaciju gde igramo protiv Real Madrida u četvrtak, a onda u nedelju protiv Borca u Čačku i ta utakmica nam je bitnija. To nema smisla. U Evroligi smo, ne znam, 10 godina i rasli smo kao klub. Iskreno, mislim da zaslužujemo mesto, da imamo tu sigurnost i znamo da ćemo igrati nekoliko godina. Trebalo bi da nam je to zagarantovano”, dodao je Vasiljević.

Takva vrsta sigurnosti bi olakšala posao kada je dovođenje igrača u pitanju.

“Teško je planirati bilo šta. Ako hoćete da dovedete igrača i pozovete njegovog agenta, prvo pitanje je gde igrate naredne sezone. Kada se konačna odluka donosi obično krajem jula, mi već kasnimo na tržištu i morate da preplaćujete igrače. Postoji mnogo neprilika u koje nas ta nesigurnost stavlja i na kraju moramo da budemo konkurentni i mi to jesmo, ali je drugačije kad imate neku sigurnost. Ne tražimo zatvorenu ligu, ali hajde da utvrdimo neki standard za klubove. Ako si takav i takav, onda ulaziš. Stvari mogu da se poprave na tom frontu”, zaključuje Vasiljević.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare