5. Decembra 2023.

Varhelji: Nadamo se početku pregovora u martu

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji izrazio je nadu da će Evropski savjet moći u martu da odobri otvaranje pregovora sa BiH o pridruživanju EU.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto nakon drugog političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama BiH u Briselu rekao da je potreban dodatni napredak na polju reformi i ključnih obaveza, te da je Evropska komisija spremna da tada preporuči Savjetu EU da otvori pregovore, kada se sve to ispuni.

– Želimo da ponovo, recimo već u martu, dođemo sa novim napretkom i nadamo se da će tada moći da se započnu pregovori – istakao je Varhelji.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto rekla je danas da se sa političkog foruma na visokom nivou između EU i BiH političari iz BiH vraćaju sa pozitivnom energijom i entuzijazmom da će napraviti iskorak na evropskom putu, te izrazila nadu da će institucije EU prepoznati napredak i u ovom mjesecu dati datum za otvaranje pregovora BiH sa EU.

– Ovom sastanku političkog foruma na visokom nivou prethodio je i jedan neformalni sastanak političkih lidera. Čuli smo opitmistična rješenja, konkretne planove šta treba uraditi. Imamo dosta aktivnosti, zakona i odluka koje su u visokom nivou usaglašeni, postoji samo politička volja da ih usaglasimo – rekla je Krištova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem.

Ona je istakla da su se politički lideri iz BiH dogovorili da u narednom periodu naprave iskorak na polju reformi, te da je konstatovano da je kandidatski status koji su institucije EU dodijelile BiH, u tom trenutku bilo nešto što je doprinijelo stabilizaciji odnosa i političkih prilika u BiH, kao i bržem formiranju vlasti i iskoraku na reformskom putu.

Na političkom forumu učestvovali su, između ostalih, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, kao i drugi predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

U Brisel su pozvani članovi Zajedničkog kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH, predsjednici klubova poslanika i delegata, zamjenici predsjedavajuće Savjeta ministara, direktor Direkcije za evropske integracije, predsjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH, kao i premijeri deset kantona i gradonačelnik Brčko distrikta.

Prvi politički forum na visokom nivou održan je 17. maja kada su se politički i institucionalni lideri u BiH obavezali da će sprovesti ključne aktivnosti neophodne za napredak na putu evropskih integracija.

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler uručio je 8. novembra predsjedavajućoj Savjeta ministara Borjani Krišto izvještaj Evropske komisije o BiH za ovu godinu u kojem se uslovno preporučuje početak pregovora za članstvo.

Evropska komisija predložila je u oktobru da BiH bude dodijeljen kandidatski status za prijem u EU.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare