15. Novembra 2023.

Vanredno stanje na Islandu, doslovno se otvara zemlja

Jedna od vulkanski najaktivnijih država na svijetu proglasila je vanredno stanje zbog najnovije prijetnje erupcijom. Još jedan problem sa kojim se suočava Island, jesu, rascjepi u zemljištu.

Oko 4.000 ljudi je evakuisano iz svojih domova u Grindaviku koji je najugroženiji zbog neposredne blizine vulkanu Fagradalsfjal na poluostrvu Rejkjanes. Već sedam dana Island je seizmički hiperaktivno područje, pri čemu stanovnici svakoga dana osjete nekoliko stotina podrhtavanja tla. Od petka je zatvorena turistički popularna Plava laguna.

Cijelo ostrvo je u napetom iščekivanju jer stručnjaci kažu kako su zemljotresi koji već danima tutnje ispod površine, najava velike vulkanske erupcije, koja bi se mogla dogoditi “svakog trenutka”.

U blizini Grindavika pojavile su se ogromne vrtače, a snimci iz vazduha koje je objavila Obalska straža prikazuju rascjep koji prolazi sredinom mjesta i iz kojega se dimi dok se magma približava površini. Užurbano se grade odbrambeni zidovi oko obližnje geotermalne elektrane za koju se nadaju da će je uspjeti zaštititi od tokova lave.

Za mnoge mještane najnoviji razvoj događaja podsjeća na katastrofalnu eksploziju na jednom drugom islandskom vulkanu Ejjafjalajokulu 2010. godine. Seizmička aktivnost tog vulkana započela je potkraj 2009. da bi dovela do kulminacije, odnosno erupcije 29. marta 2010. godine. Bila je to prva erupcija tog vulkana nakon gotovo 200 godina.

Druga erupcija je započela 14. aprila, a ogroman oblak pepela koji je prouzrokovala doveo je do najvećeg poremećaja vazdušnog saobraćaja u istoriji Evrope uzrokovanog prirodnom katastrofom, prenosi “Slobodna Dalmacija”. Milioni putnika ostali su zaglavljeni na aerodromima od 15. aprila.

Naučnici su za “Daily Mail” iznijeli procjene o novoj erupciji i može li se uporediti s Ejjafjalajokulom.

Doktor Dejv MekGarvi, vulkanolog sa Univerziteta u Lankasteru, izjavio je da se ogroman oblak pepela kakav smo vidjeli prije 13 godina vjerovatno neće ponoviti.

“Moguća erupcija koja proizlazi iz trenutnih podrhtavanja tla neće dovesti do poremećaja poput erupcije Ejjafjalajokula 2010. godine”, rekao je MekGarvi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare