26. Septembra 2023.

Vakcine protiv gripa stigle u Srbiju iz SAD: Ko ima pravo da se vakciniše o trošku države

Ukupan broj doza koje smo kupili je 364.500, od toga su najveći broj četvorovalentne, a 20.000 su ‘Torlakove’ trovalentne vakcine. Vakcina će sada biti distribuirana zavodima za javno zdravlje i tokom sledeće nedelje će biti u svim domovima zdravlja”, rekla je Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje

Vakcine protiv gripa stigle su u Srbiju i tokom sledeće nedelje biće dostupne u svim domovima zdravlja, izjavila je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić. Radojević Škodrić je za RTS najavila i da će do kraja godine biti objavljena nova lista inovativnih lekova.

Kako je navela, vakcine protiv gripa juče su stigle u Srbiju i reč je o četvorovalentnim vakcinama proizvođača “Abot” iz SAD.

“Ukupan broj doza koji smo kupili je 364.500, od toga su najveći broj četvorovalentne, a 20.000 su ‘Torlakove’ trovalentne vakcine. Vakcina će sada biti distribuirana zavodima za javno zdravlje i tokom sledeće nedelje će biti u svim domovima zdravlja”, rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Naglasila je da će stručnjaci reći kada je najbolje vreme da se građani vakcinišu protiv gripa, ali da je važno da je vakcina dostupna. Objasnila je i ko ima pravo da se vakciniše protiv gripa o trošku države.

“To su svi stariji od 65 godina, sve trudnice, deca starija od šest meseci koja imaju hronična oboljenja, članovi porodice svih onih koji iz nekog zdravstvenog razloga ne mogu da prime vakcinu, kao i svi oni koji su smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima”, navela je Radojević Škodrić.

Podsetila je da je vakcinacija protiv gripa bila od pomoći tokom pandemije korona virusa, pošto su, kako je rekla, vakcinisani protiv gripa imali bolju kliničku sliku kada su oboleli od kovida.

Slab odziv mladih za vakcinaciju protiv HPV

Govoreći o inovativnim terapijama, rekla je da je u poslednjih šest godina na listu stavljeno 80 inovativnih lekova, a da je od 2007. do 2015. na istu listu stavljen 21 lek. Istakla je da je 2023. godine za inovativne lekove izdvojeno 5,8 milijardi dinara, dok je u prethodnom periodu, kako je navela, za takve lekove izdvajano manje sredstava. Najavila je i da će do kraja godine biti objavljena nova lista inovativnih lekova.

Kada je reč o HPV vakcini, direktorka RFZO je navela da je od juna prošle godine omogućeno da se svi mladi od 9 do 19 godina vakcinišu o trošku Fonda.

“Ona je jako važna i za muški pol, koji su, ne samo prenosioci, nego, takođe, kao i ženski pol, mogu da dobiju karcinom, samo u kasnijoj životnoj dobi”, navela je Radojević Škodrić.

Istakla je da je karcinom grlića materice jedan od vodećih karcinoma u Srbiji i da je, posle karcinoma dojke, drugi po učestalosti izazivača smrtnosti kod žena.

Vakcinisano je 26.000 mladih, a kako je rekla direktorka RFZO, nisu zadovoljni tim brojem. Mladi su, prema njenim rečima, svesni opasnosti od HPV virusa, ali bi trebalo više raditi na tome sa njihovim roditeljima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare