24. Juna 2023.

Vagnerovci idu ka Moskvi, ruska vojska u pripravnosti, ruski helikopteri otvorili vatru na konvoj Vagnera

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je da se snage Jevgenija Prigožina kreću na sjever, kroz Voronješku oblast, sa gotovo sigurnom ciljem da dođu do Moskve.

“U Rostovu na Donu, Vagner je gotovo sigurno zauzeo ključne sigurnosne lokacije, uključujući štab koji vodi ruske vojne operacije u Ukrajini”, navodi britansko ministarstvo na Twitteru.

“Sa vrlo ograničenim dokazima o borbama između Vagnera i ruskih snaga sigurnosti, neki su vjerovatno ostali pasivni, prećutno pristajući na Vagner”, ističe se u objavi.

Britansko ministarstvo ocjenjuje da sukob Prigožina i ruskog vojnog vrha predstavlja najveći izazov za rusku državu u posljednje vrijeme, i dodaje da će u narednim satima lojalnost ruskih snaga bezbednosti, a posebno ruske Nacionalne garde, biti ključna za ishod ove krize.

Rojters: Vagnerovci viđeni kod Voronježa

Kolona vojnih vozila Vagnerovih boraca prošla je pored ruskog grada Vorenježa, rekao je Rojtersu svjedok.

Jedno od vozila bio je kamion s ravnom platformom koji je prevozio cisternu.

Guverner: Borbene mjere u Voronježu

“Ruska vojska sprovodi neophodne borbene mjere u južnom gradu Voronježu”, rekao je guverner regiona.

Aleksandar Gusev se oglasio na Telegramu, nakon što kruži sve više snimaka koji prikazuju Vagnerovce i vozila u pokretu duž autoputa M-4 koji vodi ka Voronježu iz južne Rusije.

“U okviru protivterorističke operacije na teritoriji Voronješke oblasti, Oružane snage Ruske Federacije sprovode neophodne operativne i borbene mere. Obavještavaću vas kako se situacija bude razvijala”, napisao je Gusev.

Eksplozija u Voronježu

Društvenim mrežama kruže snimci eksplozije i stravičnog požara u Voronježu.

Ruske vlasti su saopštile da je došlo do požara na rezervoaru sa gorivom, ali nisu naveli uzrok.

Helikopteri ruske vojske danas su otvorili vatru na vojni konvoj paravojne grupe Vagner na auto-putu M4, u blizini Voronježa, javlja Rojters, pozivajući se na izjavu svjedoka.

Prethodno je BBC objavio da se neke jedinice “Vagnera” kreću kroz Voronjež sa ciljem da dođu do Moskve.

Federalna služba bezbjednosti Rusije pokrenula je u petak postupak protiv šefa privatne vojne kompanije Vagner Jevgenija Prigožina zbog navodne pobune, a ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da su svi koji su podigli oružje protiv vojske izdajnici i da će preduzeti odlučne akcije protiv njih.

Prigožin, koji se trenutno nalazi u Rostovu na Donu, odgovorio je da da se niko neće predati.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare