V. Britaniju pogodio najveći štrajk: Pola miliona radnika napustilo radna mjesta - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

V. Britaniju pogodio najveći štrajk: Pola miliona radnika napustilo radna mjesta

Oko pola miliona radnika štrajkuje širom Britanije, zatvarajući škole, otkazujući predavanja na univerzitetima i zaustavljajući većinu željezničke mreže u, kako sindikati kažu, najvećem štrajku u više od jedne decenije.

Nastavnici, univerzitetsko osoblje, mašinovođe i državni službenici Velike Britanije – uključujući i osoblje koje provjerava pasoše na aerodromima – štrajkuju u velikom broju zbog plata i uslova rada, jer životni standard i dalje pada nakon rasta inflacije, prenosi CNN.

U isto vrijeme, Kongres sindikata, kojeg čine 48 sindikata, održava više od 75 skupova širom Ujedinjenog Kraljevstva u znak protesta protiv vladinog zakona. Zakon bi zahtijevao održavanje osnovnih nivoa usluga u vatrogasnom, hitnom i željezničkom sektoru u slučaju napuštanja vozila.

Eskalacija štrajka dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je vlada pokušala riješiti sporove oko plaćanja kako bi zaustavila najgori talas industrijskih nemira koji je zemlja vidjela u posljednjih nekoliko decenija.

Mnogim radnicima u javnom sektoru ponuđene su povišice od 4% ili 5% za tekuću finansijsku godinu, uz godišnju stopu inflacije od 10,5%

Očekuje se da će do 300.000 nastavnika štrajkovati, obilježavajući prvi od sedam dana štrajka Nacionalnog sindikata obrazovanja, najvećeg sindikata u sektoru, tokom februara i marta.
Štrajkovi će pogoditi oko 23.400 škola, što je oko 85%, u Engleskoj i Velsu, a mnoge će biti potpuno ili djelimično zatvorene.

REUTETRS

Srijeda je također označila početak štrajkova 70.000 članova Unije univerziteta i koledža (UCU), koji će pogoditi 150 britanskih univerziteta tokom 18 dana u februaru i martu, a pogodiće 2,5 miliona studenata.

U međuvremenu, više od 100.000 članova Sindikata javnih i komercijalnih službi, koji predstavljaju državne službenike, štrajkovat će zbog plata, penzija i sigurnosti posla u 123 vladina odjela i agencije.

Očekuje se da će samo oko 30% željezničkih usluga saobraćati, prema britanskoj željezničkoj kompaniji Rail Delivery Group, koja je u izjavi na svojoj web stranici upozorila da bi se poremećaj mogao povući do kraja sedmice jer mnogi vozovi neće biti u pravim depoima.

Štrajkovi će utjecati na ionako usporavajući privredni rast.

Ujedinjeno Kraljevstvo će vjerovatno biti jedina velika ekonomska sila koja će ove godine pasti u recesiju, nakon što je prošle godine zabilježila jednu od najjačih stopa rasta među razvijenim ekonomijama, prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

N1.

Danas objavljeno

Prevrnuo se čamac sa migrantima

Vanja A

“Bjelorusija je nuklearni taoc”

Vanja A

Tramp na predizbornom skupu: “Ja sam najnedužniji čovjek u istoriji Amerike”

Vanja A

Ostavite komentar