4. Septembra 2023.

Uznemirujuće fotografije: 20.000 amputacija

Procenjuje se da je 20.000 Ukrajinaca pretrpelo najmanje jednu amputaciju od početka rata.I

Ukrajinska vlada nije navela koliko je to vojnika, ali su povrede prouzrokovane eksplozijom najčešći uzrok amputacija.

Neki od ranjenika se jasno sećaju trenutka kada su ih pogodile protivtenkovske mine, avionske bombe, projektili ili granate. Drugi imaju praznine u njihovim sećanjima.

Upozoravamo čitaoce da su fotografije uznemirujuće.

Telo Vitalija Biljaka je mreža ožiljaka koji se završavaju amputacijom iznad kolena. Tokom šest nedelja u komi, Biljak je bio podvrgnut više od 10 operacija, uključujući vilicu, šaku i petu, kako bi se oporavio od povreda koje je zadobio 22. aprila vozeći preko protivtenkovskih mina.

“Kada sam se probudio, osećao sam se kao da sam ponovo rođen i da sam se vratio iz zagrobnog života”, rekao je Biljak, koji je na počku ka svom putu rehabilitacije.

Ukrajina se suočava sa budućnošću sa više od 20.000 vojnika sa amputacijama, a tu je i veliki broj vojnika koji trpe psihičke traume koje je nastalo znpg vremena provedenog na frontu.

Evropa nije iskusila ništa slično još od Prvog svetskog rata, a Sjedinjene Države od građanskog rata, piše Los Anđeles tajms.

U Ukrajini nema ni izbliza dovoljno stručnjaka za protezu da se izbore sa rastućom potrebom, rekla je Olha Rudneva, šef centra “Superhumans” za rehabilitaciju ukrajinskih vojnika sa amputacijom.

Pre rata je, kako je rekla, samo pet osoba u celoj Ukrajini prošlo formalnu rehabilitaciju za osobe sa amputacijama ruku ili šaka, što je u normalnim okolnostima ređe od gubitka nogu i stopala, koji se amputiraju zbog komplikacija od dijabetesa ili druge bolesti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare