19. Septembra 2023.

“Uzmi novac i bježi”: Danski slikar mora da vrati novac muzeju nakon što je isporučio prazna platna

Danskom umetniku Jensu Haningu, koji je uzeo velike sume novca na pozajmicu od muzeja u danskom Alborgu i priložio prazne ramove kao svoje umetničko delo, sud u Kopenhagenu naložio je da vrati pozjamljena sredstva. Umetničko delo “Uzmi novac i beži” sastojalo se od poptuno praznih, belih platna.

Kunsten, muzej moderne umetnosti u Alborgu, u severnoj Danskoj, je 2021. godine od Haninga, konceptualnog umetnika čiji se rad fokusira na moć i nejednakost, naručio da rekonstruiše dva ranija dela koja su koristila desetine novčanica za predstavljanje prosečnih prihoda, preneo je ”Gardijan”.

Reč je Haningovom radu iz 2007. godine “Prosečan danski godišnji prihod”, koji prikazuje novčanice u krunama pričvršćene za platno u okviru, dok se drugo delo iz 2011. godine odnosi na austrijske prihode za šta su korišćenje novčanice u evrima.
Muzej je obezbedio oko 532.000 kruna (oko 71 hiljade evra) iz svojih rezervi za reparaciju umetničkih dela, kao i honorar umetnika od oko 40.000 kruna, ali kada je osoblje raspakovalo novoisporučene radove, zateklo je dva prazna bela platna sa naslovom “Uzmi novac i beži”.


Muzej je izložio nova umetnička dela, ali je od Haninga tražio da vrati novac, a kada je on to odbio, ustanova je preduzela pravni postupak.
Direktor Muzeja Kunsten Lase Anderson rekao je oni nisu bogata ustanova.
“Moramo pažljivo da razmislimo o tome kako trošimo svoja sredstva i da ne trošimo više nego što možemo sebi da priuštimo”, rekao je on.
Haning je istakao da je ipak isporučio delo, tvrdeći da ”da je delo upravo to što je uzeo novac od muzeja”. “To nije krađa, to je kršenje ugovora, a kršenje ugovora je deo ovog dela”, naveo je umetnik. 

“Uzmi novac i beži” je naziv kompozicije, umetničko delo koje se sastoji od praznog platna, sa ciljem da predstavi umetnikov komentar na loše uslove za rad i male plate. Prema njegovim rečima, time je želeo da ohrabri druge ljude koji imaju mizerne uslove rada da učine isto.
“Ako oni sede na nekom mizernom poslu i ne dobijaju platu, a od njih se zapravo traži da daju novac da bi otišli ​​na posao, onda treba da zgrabe šta mogu i pobede”, poručio je Haning.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare