Karfiol možda nije preterano popularan, ali to je samo zato što ne ume svako da ga pripremi – a neverovatno je lako napraviti ukusno jelo od njega!
Iako nije omiljeno povrće, karfiol spada u najzdravije. U njemu nećete naći mnogo ugljenih hidrata, proteina i masti, ali je zato izuzetno bogat biljnim vlaknima, kojih ima čak 2,5-3 grama u 100 grama ploda. Uz to, on obiluje antioksidansima, a tu su i karotenoidi i flavonoidi, zatim vitamin K i minerali: kalijum, mangan, folati, holin, pantotenska kiselina…
Karfiol je niskokalorična namirnica, a njegov veliki deo čini voda. Zato su sjajan izbor za ručak ili večeru, a možete ga iskoristiti i kao zamenu za nezdrave grickalice, poput kukuruznih kokica.
Sastojci:
- glavica karfiola, isečena na cvetiće veličine po želji
- 1 kašičica mlevene paprike
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica ulja
- pola kašičice belog luka u prahu
Priprema:
- Pomešajte so, mlevenu papriku, beli luk u prahu i kurkumu, pa ubacite cvetiće karfiola. Prelijte uljem, sve dobro promešajte dok začini ne pokriju karfiol, pa poređajte po dobro podmazanoj tepsiji.
- Pecite u rerni prethhodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko pola sata.