6. Juna 2023.

Uvijek se razbolite na odmoru? Niste baksuz, ovaj simptom pogađa 81 odsto ljudi

Naime, prema nedavnom istraživanju kompanija HanseMerkur i Appinio, gorepomenuta cifra, izražena u procentima, jeste udeo građana Nemačke koje pogodi neka od tegoba tokom putovanja, piše Bild.

Taman što uštede novac, koji skupljaju mesecima, i naprave raspored na poslu oko odmora, onda organizuju prevoz do aerodroma i bukiraju smještaj, misleći da konačno mogu da se opuste, zaposleni se suoče sa novim stresom.

Skoro polovina ispitanika se u proteklom periodu razbolela na odmoru u Evropi, a 23,8 odsto na daljim destinacijama. Možda niste znali, ali čak postoji definisan fenomen razboljevanja na odmoru, poznat i kao “bolestan u slobodno vreme”.

Ali, ne brinite, ne tera vas maler, postoji sasvim logično, fiziološko objašnjenje za to. Dok radite, nivo adrenalina je često visok u stresnim fazama, što vas tera da radite najbolje što možete i maskira prve moguće znake bolesti.

Ukoliko nivo adrenalina opadne na početku odmora, patogenima je lakše da se razmnože, jer je telo “okupirano” procesom prelaska sa stresa na oporavak ili su simptomi tada prvi put primetni. Tako je i za vikend.

Svaka peta osoba u Nemačkoj se razboli krajem radne nedjelje.

Sprovedena anketa je analizirala i vrstu oboljenja, a ovako stoje stvari u procentima:

  • Prehlada
  • Gastrointestinalne tegobe
  • Kožni problemi (ujed komarca, opekotine od sunca)
  • Sunčanica
  • Istegnuća i povrede tokom treniranja

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare