29. Juna 2023.

Uveli četvorodnevnu radnu nedjelju – porasla produktivnost

Slovenačka haj-tek kompanija Vižnekt saopštila je danas da je zadovoljna rezultatima eksperimenta sa četvorodnevnom radnom nedeljom.

U probnom periodu od tri meseca, zaposleni u odeljenju za inženjere su pored vikenda mogli da izaberu još jedan slobodan dan po svom izboru – petak, ponedeljak ili sredu – a rezultati su više nego ohrabrujući, prenosi agencija STA.

Zaposleni ove kompanije iz Ljubljane su tokom skraćene radne nedelje uradili više posla nego tokom petodnevne radne nedelje, kao proizilazi iz rezultata eksperimenta. Njihova produktivnost je porasla za 30 odsto, a osećaj ličnog zadovoljstva za 50 odsto, dok je istovremeno manje ljudi odsustvovalo s posla.

Suosnivač Vižnekta i tehnički direktor ove kompanije Luka Birsa smatra da broj radnih sati nije kriterijum uspeha, već količina posla koji obave zaposleni, kao i postizanje ravnoteže između posla i života. Postojala je bojazan da će se smanjenje broja radnih sati odraziti na prihode, ali to se nije desilo.

“Kompanija mora da ostvari profit, ali za sada nismo primetili nikakve negativne trendove”, dodaje Birsa.

Uvođenje četvorodnevne radne nedelje bi donele veliku dobit kako za pojedince, tako i za kompanije i državu u celini, zaključuje se u saopštenju Vižnekta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare