20. Marta 2023.

Utvrđen prijedlog budžeta BiH, Komšić bio protiv

Kako je Feni potvrđeno iz Kabineta Komšića on je bio protiv zbog povećanja plata funkcionerima i zbog toga što ovogodišnji budžet nije predvidio sredstva za nabavku opreme za Oružane snage BiH.

Naglašeno je da Fiskalni okvir nije predvidio mogućnost izdvajanja tih sredstava koja su neophodna Oružanim snagama BiH. Neizdvajanjem tih sredstava ugroženo je djelovanje Oružanih snaga BiH u narednom periodu, rečeno je u Kabinetu.

Savjet ministara BiH je 15. marta jednoglasno utvrdilo budžet u formi nacrta koji je Ministarstvo finansija i trezora uputilo Predsjedništvu BiH, kao ovlaštenom predlagaču tog zakonskog rješenja prema Parlamentarnoj skupštini BiH, koja u konačnici usvaja taj zakon.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u okviru budžeta za 2023. godinu iznose 1.315.400.000 KM, što je povećanje za 241,8 miliona KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2022. godinu.

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto je ranije izjavila da budžet predviđa povećanje osnovice sa 535 KM na 600 KM za narednih devet mjeseci u 2023. godini, te uvećanje regresa za godišnji odmor sa 300 KM na 450 KM.

(N1/Fena) Foto: N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare