23. Maja 2024.

Usvojena rezolucija, znatno manje od polovine članica UN glasalo “za”

U Generalnoj skupštini UN završeno je glasanje o rezoluciji o Srebrenici, koju su predložile Njemačka i Ruanda.

Uvodnu riječ imala je Njemačka. Nakon toga je uslijedila rasprava a onda i glasanje. “Za” je glasalo 84, protiv je 19, a uzdržano 68 zemalja od 193 članice UN.

Iako se, prema proceduri Generalne skupštine, odluke donose konsenzusom, za koji je potrebno da sve države budu saglasne oko teksta nacrta rezolucije, o predlogu rezolucije o Srebrenici će se glasati, pošto se Srbija, Rusija i Kina protive njenom usvajanju.

Na glasanju u Generalnoj skupštini UN zemlje nemaju pravo veta, a svaka od 193 države članica ima pravo na jedan glas.

Iako Crna Gora nije među kosponzorima, najavljeno je da će ta zemlja glasati za usvajanje rezolucije, nakon što je podnela amandmane na nacrt rezolucije. Sa posebnom pažnjom se prati glasanje BiH, budući da Republika Srpska nije dala svoj pristanak i oštro se protivi rezoluciji koja, defakto, znači kršenje Dejtonskog sporazuma.

Stalna misija Srbije pri UN je apelovala na kosponzore rezolucije da, u interesu svih, pre svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare