19. Juna 2023.

Ustavni sud BiH obrisao odredbu, sjednice i odluke mogu donositi bez Srba

Kako je saopšteno iz ove pravosudne institucije Odlukom o izmjeni Pravila Ustavnog suda BiH brisana je odredba člana 39 tih pravila.

“Sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu kojoj ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske se odgađa s tim da će se, u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga, naredna sjednica održati”, stoji u pomenutom izbrisanoj odredbi.

Prema Ustavu BiH kako dodaju iz suda, kvorum u Ustavnom sudu čini većina svih članova Suda, dakle pet sudija bez obzira na to koje ih je nadležno tijelo izabralo, a i odluke se donose većinom glasova svih članova Suda (pet sudija).

“Odredbe Ustava BiH ne poznaju mogućnost da Ustavni sud bude u blokadi, odnosno da ne može donositi odluke iz svoje nadležnosti”, ističu iz Ustavnog suda i dodaju da se takva mogućnost ne može propisati ni bilo kojim drugim pravnim aktom niže pravne snage od Ustava BiH. Ističu da Ustav BiH propisuje sastav i način izbora sudija u Ustavni sud BiH.

Dodaju da niko drugi, niti jedan zakonodavni ili izvršni organ, nema ustavnu nadležnost da povuče sudiju koji je izabran u Ustavni sud BiH.

“Jedini način na koji može prestati funkcija sudiji u Ustavnom sudu onaj koji propisuje Ustav BiH”, ističu oni.

Podsjetili su Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Narodnu skupštinu Republike Srpske da već deset, odnosno sedam mjeseci, nisu izvršili svoju ustavnopravnu obavezu i izabrali sudije koji trenutno nedostaju u Ustavnom sudu, čime otežavaju njegov rad.

Na sjednici dali su bezrezervnu podršku potpredsjedniku ovog suda Zlatku Kneževiću.

Podsjećamo, Narodna skupština RS 26. aprila usvojila je zaključak kojim poziva sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke. Razlog za donošenje ovakvog zaključka je antidejtonsko i antiustavno djelovanje Ustavnog suda BiH, koje je kulminiralo odlukama o državnoj imovini. Knežević je potom obavijestio predsjednika Narodne skupštine Srpske Nenada Stevandića da će podnijeti zahtjev za odlazak u prijevremenu penziju. Time će Ustavni sud BiH ostati bez sudije iz Srpske jer je sudiji Miodragu Simoviću 3. novembra 2022. godine jer mu je istekao mandat s obzirom da je navršio 70 godina života i time stekao za penziju.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare