12. Februara 2024.

Ustaški grafiti ispred pravoslavnog groblja

Nepoznata lica ispisala su ustaške grafite ispred pravoslavnog groblja u naselju Sušci u Dicmu, u kojem živi tridesetak Srba, a policija preduzima mjere i radnje s ciljem utvrđivanja činjenica.

U Dicmu, mjestu između Splita i Sinja, na putu ispred vrata koja vode na pravoslavno groblje i Hram Uspenja Presvete Bogorodice, ispisano je veliko ušato slovo “U” i skraćenice “ZDS” (“Za dom spremni) i “NDH” (Nezavisna Država Hrvatska), uz nacrtani krst i šahovnicu u dužini od pet metara.

Predsjednik Savjeta srpske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije Božidar Simić rekao je za “Novosti” da je vrlo brzo reagovala i policija, te izrazio nadu da će vrlo brzo biti otkriveno ko je to i zašto napisao.

Načelnik opštine Petar Maretić izrazio je žaljenje što onaj ko je to učinio nema pijeteta prema pokojnicima, te napomenuo da će grafit hitno biti ispjeskaren i hemijski obrisan.

Mediji prenose da dio mještana ovaj događaj povezuje sa nedavnim okupljanjem u jednom restoranu u Dicmu, održanom u organizaciji takozvanog “hrvatskog pravoslavnog centra” povodom pravoslavnog Božića. Predsjednik tog udruženja, čije je sjedište u Vukovaru, Predrag Mišić zagovara osnivanje “hrvatske pravoslavne crkve”, prenosi “Srna”. 

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare