11. Decembra 2023.

Uspostavljen direktni platni promet između Srbije i Crne Gore: Šta to znači za građane?

Banke će imati mogućnost da, za razliku od alternativnih puteva koji su najčešće spori i skupi, svojim klijentima ponude transakcije u evrima istog dana i sa znatno nižim troškovima

Transakcije između građana i privrede Srbije i Crne Gore se od danas mogu realizovati brže, jeftinije i neposredno, jer je uspostavljen direktan platni promet između dve zemlje.

Sa ciljem omogućavanja efikasnijeg i jeftinijeg izvršavanja platnih transakcija u evrima za stanovništvo i privredu, Narodna banka Srbije obavlja funkciju operatora Međubankarskog i Međunarodnog kliring sistema (MK) u devizama, i do danas je u njemu učestvovalo 12 poslovnih banaka sa teritorije Srbije, Narodna banka Srbije i sedam poslovnih banaka sa teritorije Bosne i Hercegovine.

“Na moje veliko zadovoljstvo, Unuverzal Kapital Banka AD Podgorica – banka koja posluje na teritoriji Crne Gore, prepoznala je značaj i brojne prednosti koje ovaj sistem pruža. Od danas, ova banka predstavlja prvu banku sa teritorije Crne Gore koja je učesnik u Međunarodnom kliring sistemu u devizama NBS, i ona će imati mogućnost da, za razliku od alternativnih puteva koji su najčešće spori i skupi, svojim klijentima ponudi obavljanje transakcija u evrima istog dana i sa znatno nižim troškovima”, rekla je Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije.

Ona je istakla da put regionalne saradnje za Narodnu banku Srbije predstavlja jedan od ključnih ciljeva.

“Saradnja nije moguća bez poverenja, a poverenje je nešto što se gradi i stiče godinama, i zato ga moramo dobro čuvati. Zadovoljstvo mi je što smo uspostavili intenzivnu i plodonosnu saradnju sa našim dragim kolegama iz Centralne banke Crne Gore, kao i da se saradnja između Crne Gore i Srbije na svim poljima intenzivirala nakon susreta predsednika dve države Aleksandra Vučića i Jakova Milatovića. Rezultat saradnje dve centralne banke objavljujem danas, ali iza ovog projekta stoje meseci napornog zajedničkog rada”, navela je Jorgovanka Tabaković.

Koje su prednosti za klijente i banke?

Guverner je poručila da svaki vid povezivanja u finansijskom sistemu može biti samo od koristi našim državama i građanima i dodala da će jednom povezana infrastruktura omogućiti još veću razmenu dobara i usluga, a podršku i oslonac toj razmeni treba da predstavlja i efikasan platni promet.

Međunarodni kliring sistem u devizama NBS pruža učesnicima mogućnost da za svoje klijente u toku istog dana obave transakcije za naloge koji se pošalju do 14 časova, obavljanje transakcija između banaka sa teritorije zemalja regiona omogućeno je po značajno povoljnijim uslovima u odnosu na alternativne načine plaćanja koji su trenutno dostupni, a NBS kao operator MK sistema sve aktivnosti za druge centralne banke i banke sa teritorije drugih zemalja učesnica u ovom sistemu obavlja potpuno besplatno, bez naknada.

Na ovaj način građanima i privredi Crne Gore omogućen je ne samo direktan platni promet sa Srbijom već i sa građanima i privredom Bosne i Hercegovine. Banke učesnice u MK sistemu NBS, sa teritorija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije kroz saradnju sa poslovnim klijentima posreduju u međunarodnoj trgovini, tako da se na ovaj način pospešuje ekonomski i razvojni potencijal između nas i naših prijatelja – Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i između njih međusobno”, rekla je Jorgovanka Tabaković.

Ona je napomenula da je ovaj potencijal posebno uočljiv ako se uzme u obzir značajan obim trgovinske razmene između zemalja u okruženju – i u uvozu i u izvozu. Priključenje Centralne banke Crne Gore u Međunarodni kliring u devizama NBS doprineće ostvarenju dugogodišnjeg cilja regionalnih ekonomskih integracija i ostvarenju interesa privrede i građana naših zemalja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare