8. Juna 2023.

Uslov za azil je zaprepastio čitav svijet: Edvard Snouden otkrio zašto je ostao u Rusiji

“U principu nisam planirao da ostanem u Rusiji, to je bila samo jedna stanica na putu u Latinsku Ameriku, s obzirom na to da je Južna Amerika u prošlosti pokazala otvorenost prema uzbunjivačima“, pojasnio je on.

Bivši agent CIA je pojasnio da se tokom 40-dnevnog boravka u tranzitnoj zoni aerodroma “Šeremetjevo“ obraćao mnogim državama kako bi dobio politički azil, međutim, neke zemlje su se plašile reakcije SAD, a druge nisu bile sigurne da li mogu da osiguraju njegovu bezbednost.

“Nisam imao izbora i tražio sam azil u Rusiji i dobio ga“, rekao je Snouden.

Snouden je u junu 2013. godine inicirao veliki međunarodni skandal, predao je “Vašington postu“ i “Gardijanu“ tajna dokumenta o programima praćenja specijalnih službi SAD i Velike Britanije na internetu. Nakon toga je odleteo u Hongkong, a odatle u Moskvu, gde je neko vreme bio u tranzitnoj zoni aerodroma “Šeremetjevo“.

Nakon što su mnoge zemlje odbile, Rusija je dala Snoudenu azil na godinu dana, uz uslov da prekine da radi protiv Sjedinjenih Američkih Država. U avgustu 2014. godine Snoudenu je izdata dozvola za boravak na tri godine, kasnije je produžena bez ograničenja, a u septembru 2022. godine je dobio rusko državljanstvo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare